Μύκονος: Τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ήταν ο βασικός άξονας του συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Μύκονο, στις 18-19/11/23, από τον Π.Α.Κ.Ο. “Γ. Αξιώτης”. Με τίτλο “Ο Τουρισμός ως παράγοντας ριζικών μεταβολών στις Κυκλάδες στον 20ο και 21ο αιώνα. Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο”, στο μικροσκόπιο των συνέδρων μπήκε το κοινωνικό, χωρικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του τουρισμού στους νησιωτικούς προορισμούς.

Το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο έγινε σημείο συνάντησης ειδικών στην τουριστική ανάπτυξη, οικονομολόγων, χωροτακτών, κοινωνικών επιστημόνων, κινηματογραφιστών, εκπροσώπων κινήσεων πολιτών, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Κυκλαδίτες που ταξίδεψαν στη Μύκονο ειδικά για να παρακολουθήσουν το συνέδριο.

Η διοργάνωση έγινε αφορμή για ανταλλαγή προβληματισμών, προτάσεων και δεδομένων ανάμεσα στους ομιλητές, στις τοπικές κοινωνίες και όσους και όσες ενδιαφέρονται, με όποια ιδιότητα, για τις Κυκλάδες.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια:

Το σημερινό μοντέλο τουριστικής “ανάπτυξης” οδηγεί τους τόπους μας σε περιβαλλοντική και κοινωνική κατάρρευση. Η στοχοπροσήλωση στα ρεκόρ αφίξεων, η υπερεκμετάλλευση των λιγοστών πόρων των νησιών μας υπονομεύουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και την προοπτική τους να ζήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους. Απαιτείται άμεση αναδιάταξη του αναπτυξιακού μοντέλου με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο.
Επείγουσα ανάγκη για χωροταξικό σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου για την οποία θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί σχετική μελέτη.
Απαραίτητη η διαβούλευση των ειδικών με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες: ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συνσχεδίαση ενός νέου, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
H εμμονή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του real-estate και η τρέλα της εκτός σχεδίου δόμησης καταστρέφει οριστικά το μοναδικό τοπίο των Κυκλάδων και -τελικά- το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

“Οι επιστήμονες γνωρίζουν, καταθέτουν προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Οι φορείς χάραξης πολιτικής στον τουρισμό δεν μπορούν να παριστάνουν ότι δεν ξέρουν, δεν ακούν, δεν βλέπουν. Όσο οι αρμόδιοι κωφεύουν, τόσο πιο επείγουσα αναδεικνύεται η ανάγκη για ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών. Ένα τέτοιο συνέδριο ανταλλαγής προβληματισμών, προτάσεων και δεδομένων ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, την επιστημονική κοινότητα και όσους και όσες ενδιαφέρονται με όποια ιδιότητα για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, θα πρέπει να διοργανώνεται κάθε χρόνο στις Κυκλάδες!”, αναφέρουν οι διοργανωτές.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Οι εργασίες του συνεδρίου έχουν μαγνητοσκοπηθεί και είναι διαθέσιμες ανά ενότητα στα παρακάτω βίντεο:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΛ

1ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

2o ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

3ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΣ

4ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

5ο ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – “BEING AN ISLANDER”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη