Τα τελευταία νέα για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: Η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι δικαιολογία για εφησυχασμό

Σε 156 ανέρχονται τα νέα κρούσματα Covid-19 που περιλαμβάνονται στη σημερινή (7/9) έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ τα 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν:

– 13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 101 κρούσματα στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων τα 2 συνδέονται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, τα οποία συνδέονται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων το 55,8% είναι άνδρες. Τα 2.258 (19,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 5.065 (43,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 42 (10 γυναίκες και 32 άνδρες), έχουν διάμεση ηλικία τα 69 έτη και το 90.5% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στον αντίποδα, 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους ασθενών με Covid-19 και 289 θανάτους συνολικά στη χώρα (107 γυναίκες και 182 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 1.037.836 κλινικά δείγματα (+10.218 σε σχέση με χθες).

Κ. Μητσοτάκης: Η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι δικαιολογία για εφησυχασμό

“Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. “Πιεσμένοι από τους περιορισμούς, μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί. Συνέβη σε όλες τις χώρες. Το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Πώς θα εξηγήσουμε δηλαδή στην κοινωνία ότι τα πήγαμε πολύ καλά στο πρώτο στάδιο, αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Γνωρίζαμε ότι ο ιός κυκλοφορούσε και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να προσέχουμε όταν θα ξανανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα” είπε και πρόσθεσε ότι όταν εντοπίστηκε αύξηση κρουσμάτων, η οποία προβλημάτισε, έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες.

“Τροποποιήθηκαν ωράρια, μπήκαν έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έγιναν παρεμβάσεις” τόνισε ο κος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως “όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις -για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική- είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνει αυτό τη δυνατότητα, όταν περιορίζεται η τοπική εξάπλωση της επιδημίας, να χαλαρώνουμε τα μέτρα”.

Ο κος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επανέναρξη σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. “Θέλω να το ξαναπώ, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται: Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα” σημείωσε πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:

“Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για τη μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη