Θέματα υγείας: Τι είναι η “τρύπα στην καρδιά” – β’ μέρος

fysimaΑπό τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Στο προηγούμενο άρθρο μας, αναφέρθηκε το πρόβλημα της μεσοκολπικής επικοινωνίας, της πιο συνηθισμένης περίπτωσης «τρύπας» στην καρδιά. Σήμερα θα κλείσουμε το θέμα με την δεύτερη και λιγότερο συνήθη περίπτωση, την μεσοκοιλιακή επικοινωνία.

Όπως υπάρχει η παθολογική επικοινωνία μεταξύ των δύο μικρών κοιλοτήτων της καρδιάς, των κόλπων, έτσι υπάρχει και η παθολογική επικοινωνία μεταξύ των δύο κοιλιών. Και εδώ η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι η γενετική ανωμαλία με την τρύπα αυτή να υπάρχει από την γέννηση. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που κατατάσσονται ανάλογα με το μέγεθος, την θέση της οπής, τον αριθμό τους και την συχνά συνύπαρξη και άλλων προβλημάτων στην καρδιά..

Μικρές τρυπούλες και εδώ δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν χρειάζονται κάποια αντιμετώπιση. Αν η τρύπα αυτή είναι μέσου ή μεγάλου μεγέθους, προκαλεί συνήθως αρκετά προβλήματα σε βρέφη ή μικρά παιδιά και είναι γενικά πολύ δύσκολο να διαφύγει και να μην εντοπιστεί, διότι προκαλεί έντονο και τραχύ στο άκουσμα φύσημα, κατά την εξέταση καθώς και συμπτώματα όπως η δύσπνοια και η εύκολη κόπωση.

Επειδή οι πιέσεις στην αριστερά κοιλία είναι αρκετά μεγάλες, εύκολα το αίμα περνά και πάλι στην δεξιά πλευρά της καρδιάς αντί να φεύγει προς το σώμα. Έτσι οι δεξιές κοιλότητες διογκώνονται, οι πνεύμονες υπερφορτώνονται και δημιουργούνται μη αναστρέψιμες βλάβες. Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση που αν γίνει την στιγμή που πρέπει, δεν αφήνει προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τέτοια επικοινωνία μεταξύ των δύο κοιλιών μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση εμφράγματος, λόγω νέκρωσης τμήματος του μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Είναι όπως είπαμε σπάνια επιπλοκή και συχνά θέτει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς, οπότε και απαιτεί ταχεία χειρουργική σύγκλιση.

Αυτά λοιπόν με την έκφραση «τρύπα στην καρδιά», τις αιτίες της και την αντιμετώπισή τους. Συνεπώς, τα παιδάκια πρέπει να ελέγχονται από τους παιδιάτρους, ώστε να εντοπίζονται τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε να μην υπάρχουν συνέπειες στην ενήλικη ζωή.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη