Γράφει ο Δρ. Βασίλης Νομικός*
Πριν λίγο καιρό ασχοληθήκαμε με την διαπίστωση, πως δεν είναι ακριβώς τα λίπη που προκαλούν την αθηροσκλήρυνση, αλλά κυρίως οι υδατάνθρακες που είναι το συχνό συνοδευτικό των ζωικών τροφών.
Ο πόλεμος λιπών και υδατανθράκων είναι παλιά ιστορία. Τον Ιούνιο του 2014 το περιοδικό ΤΙΜΕ, με τον τίτλο “Φάτε Βούτυρο” στο εξώφυλλό του κλείνει τον κύκλο πολέμου που άνοιξε το 1961 και συνέχισε το 1984 με εξώφυλλα που απέκλειαν από τη διατροφή το λίπος και τις τροφές που περιέχουν χοληστερίνη. Το άρθρο γράφτηκε με την ολοκλήρωση μεγάλης διεθνούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine, που καταλήγει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιολογικού νοσήματος.
Άρα τι τρώμε; Κυρίως λαχανικά, μέτρια ποσότητα κρεάτων, περισσότερο ψάρι, όσπρια, λαδερά, με πολύ μέτρο φρούτα και σημαντικό περιορισμό σε όλους τους υδατάνθρακες (ψωμί, όλα τα άλευρα, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κλπ). Το κρέας που θα τρώμε εφ’ όσον είναι σε λογικές ποσότητες, δεν έχει κανένα νόημα να είναι πλήρως άπαχο και να μην περιέχει καθόλου λίπος. Πρέπει να καταλάβουμε πως το λίπος και η χοληστερίνη δεν κάνουν ζημιά απλά με την ύπαρξή τους, και πως μόνο αν οξειδώνονται μέσω των υδατανθράκων, καθηλώνονται στα τοιχώματα. Άλλωστε η σύγχρονη ιατρική δεν χορηγεί φάρμακα κατά της χοληστερίνης απλά για πρόληψη, παρά μόνον αν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο.
Αποφεύγετε λοιπόν κυρίως την ζάχαρη που βρίσκεται σε τροφές που δεν φαντάζεστε, όπως σε όλα σχεδόν τα αλλαντικά, στα δημητριακά, στα παιδικά γεύματα, στα συσκευασμένα τρόφιμα, στο σούσι, στις σάλτσες, στην κέτσαπ, στα ντρέσινγκ, στο γιαούρτι, στις μπάρες δημητριακών κλπ.
Μια από τις τροφές που θεωρείται υγιεινή, αλλά θέλει προσοχή, είναι τα φρούτα και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων. Τα φρούτα παλαιότερα -για όσους τα έχουν προλάβει – ήταν μικρά σε μέγεθος και ξινά. Είχαν έντονο άρωμα, πολλά αντιοξειδωτικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Σήμερα τα φρούτα είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και πολύ πιο γλυκά, που σημαίνει ότι περιέχουν περισσότερη φρουκτόζη. Τα 25 γραμμάρια αντιστοιχούν σε δύο μήλα ή δύο πορτοκάλια. Για να φτιάξουμε όμως ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι χρειάζονται 3-4 πορτοκάλια. Η φρουκτόζη που περιέχεται τελικά σε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού φτάνει στα 40 γραμμάρια, και χωρίς τις ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ολόκληρο φρούτο.
Άρα η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα (με μέτρο), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, φουντούκια), τα ψάρια, το κρέας και τα γαλακτοκομικά από ζώα ελευθέρας βοσκής όπως το κατσίκι και το αρνί, το βιολογικό βούτυρο, το λάδι και βούτυρο καρύδας, τα αυγά και το λάδι ελιάς, είναι ζωτικής σημασίας για να είμαστε υγιείς.
* Ο κος Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης