Το ερευνητικό σκάφος Joides Resolution μπήκε στην καλντέρα

Εντός της καλντέρας της Σαντορίνης συνεχίζεται από σήμερα (22/1) το ερευνητικό έργο του σκάφους Joides Resolution, για την αποστολή “IODP expedition 398”, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program – IODP). Η αποστολή είναι σε εξέλιξη από τα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Φεβρουαρίου, έχοντας πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη, σε βάθη που δεν έχουν ποτέ μέχρι τώρα ερευνηθεί.

Μέχρι τώρα έχουν ήδη έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στη λεκάνη του Άνυδρου, ανάμεσα στην Αμοργό και την Ίο και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα γίνουν ακόμα δύο γεωτρήσεις στην καλντέρα και στη συνέχεια στα νησάκια Χριστιανά.

Αριστερά η περιοχή ερευνών και δεξιά τα σημεία των υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων

Στόχος των γεωτρήσεων είναι η ανακατασκευή της γεωλογικής ιστορίας του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπου, συλλέγοντας πυρήνες ιζημάτων μέσα από τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά στρώματα του πυθμένα της θάλασσας.

Στο πλοίο επιβαίνουν 28 επιστήμονες από εννέα χώρες, καθώς επίσης πολλοί τεχνικοί και μηχανικοί. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Τιμ Ντρούιτ, καθηγητής ηφαιστειολογίας του γαλλικού Πανεπιστημίου Clermont-Auvergne και ο δρ Στέφεν Κούτεροφ του γερμανικού Κέντρου Ωκεανογραφικής Έρευνας Helmholz GEOMAR.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη