Τον απολογισμό της πορείας του ελληνικού τουρισμού το 2021, καθώς και τις προσδοκίες και τις προκλήσεις του κλάδου για το 2022, παρουσίασε συνοπτικά σήμερα (4/4) ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Ο κος Ρέτσος επικεντρώθηκε σε μια σειρά από θέματα αιχμής για τον τουριστικό τομέα, μεταξύ αυτών τα μέτρα κατά της ακρίβειας, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και ποσοτικά επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό. Έκανε επίσης ειδική μνεία στη συνεισφορά του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω της δημιουργίας περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας εντός του 2022, και της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “ο τουρισμός είναι καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα”.
Αναφερόμενος εκτενώς στο Ουκρανικό, τόσο ως προς τις μείζονες ανθρωπιστικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εισβολή, αλλά και ως τις επιπτώσεις στην τουριστική ζήτηση, τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και το ενεργειακό κόστος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ σχολίασε ότι “ο ελληνικός τουρισμός, έχει γνώση, ωριμότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο και αυτή τη μεγάλη κρίση που προέκυψε”.
Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς, καθώς και η τουριστική βιομηχανία βαδίζει σε “αχαρτογράφητα νερά”, ανέφερε ο κος Ρέτσος, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την εξέλιξή της, με βάση τα εξής:
– Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τις υφιστάμενες κρατήσεις και με το που θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες θα υπάρξει άμεσα έντονη επαναφορά των κρατήσεων. Άλλωστε και φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, υπενθυμίζοντας ότι και αυτή η χρονιά θα τρέξει χέρι-χέρι με την Covid.
– Μπορεί η μέχρι τώρα εικόνα των κρατήσεων να είναι παγωμένη, ωστόσο στα ελληνικά αεροδρόμια τα slots (οι θέσεις για τα αεροπλάνα) είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.
– Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ήδη καταγράφεται μεγάλη δυναμική από Αγγλία. Η αγορά της Σκανδιναβίας φαίνεται ότι πάει καλά, ενώ και η γερμανική αγορά που είναι συντηρητική θα δείξει τις επόμενες εβδομάδες πως θα πάει. Πάντως από την TUI τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Παράλληλα συνεχίζεται η δυναμική που έχει η Ελλάδα στην αγορά της Αμερικής, ενώ και φέτος 9 πτήσεις θα συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Ερωτηματικό για την Ελλάδα είναι αγορά της Πολωνίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το σκέλος του οδικού τουρισμού, αν κατά πόσο δηλαδή οι δυνητικοί επισκέπτες από τις βαλκανικές κυρίως αγορές και φέτος θα ταξιδεύσουν προς Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, για τον κo Ρέτσο το καλό σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι φέτος να πλησιάσει τα μεγέθη του 2019, όμως αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα την παρούσα στιγμή. Όπως εξήγησε, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για αυτό το αισιόδοξο σενάριο.
Τέλος, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης και υλοποίησης μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού για τον ελληνικό τουριστικό τομέα, με έμφαση στις συνέργειες και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες, ο κος Ρέτσος ανήγγειλε την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου 2030 για τον Τουρισμό, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum VIII, το Σάββατο 9/4, δηλώνοντας ότι “το Εθνικό Σχέδιο 2030 μας ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού”.
“Ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής”, τόνισε ο κος Ρέτσος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ