Το ΚΚΕ Σαντορίνης για το νοσοκομείο

kke_logoΜε αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για το νοσοκομείο της Σαντορίνης, η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Τον τελευταίο χρόνο ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Βγαίνουν ανακοινώσεις, γίνονται εκλογές και δημοψηφίσματα, παίρνονται αποφάσεις και τελικά ο λαός βρίσκεται πάλι χειροπόδαρα δεμένος και δεσμευμένος σε καινούργια βάσανα (βλέπε 3ο μνημόνιο). Παρουσιάζεται το άσπρο-μαύρο στην προσπάθεια να παρουσιαστεί και «αριστερό» έργο της Συν-Κυβέρνησης. Παρά όμως τα προγράμματα, τις υποσχέσεις και τις συνθηκολογήσεις «με ψηλά το κεφάλι», ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε εκβιαστικά διλλήματα του είδους: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Η Συν-Κυβέρνηση δεν μπορεί πια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και– εκ των υστέρων και αφού τα έχει ψηφίσει ΟΛΑ – σηκώνει τα χέρια ψηλά και ρίχνει τις ευθύνες για τα δικά της μέτρα στους σκληρούς δανειστές (!) που η ίδια έχει διαλέξει για μοναδικούς της συνομιλητές.

Στο θέμα του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, δεν θα επιτρέψουμε να παιχτεί η ίδια φαρσοκωμωδία. Ως ΚΚΕ έχουμε ξεκάθαρη θέση και έγκαιρα χτυπάμε το καμπανάκι κινδύνου στο θηραϊκό λαό για την κατάσταση που προετοιμάζεται. Πριν από μερικές ημέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι στις 14/12/2015 στο πολυνομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» της Κυβέρνησης (που αποσύρθηκε άρον- άρον) «περιλαμβάνεται και η ίδρυση του νοσοκομείου της Σαντορίνης με δημόσιο χαρακτήρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή στον προϋπολογισμό της ΑΕΜΥ περιλαμβάνεται επιπλέον ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ, αποκλειστικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου». Την είδηση δημοσίευσαν με πανηγυρικό πνεύμα, όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης των Κυκλάδων και της Σαντορίνης ειδικότερα.

Ως κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη, έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε τον θηραϊκό λαό για ό,τι κρύβεται πίσω από την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό. Τη στιγμή που κλείνουν νοσοκομειακές μονάδες, υπο-χρηματοδοτούνται μεγάλα νοσοκομεία και παραμένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας, τους ενδιαφέρει πράγματι το Νοσοκομείο της Σαντορίνης και γιατί; Τι προβλέπει λοιπόν το πολυνομοσχέδιο:

1. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι το πρώτο μεγάλο πείραμα «αριστερής» επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας. Η λειτουργία του προβλέπεται να γίνει «υπό την οργανωτική, οικονομική, επιστημονική, λειτουργική διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ». Να ξέρουν οι Σαντορινιοί ότι η ΑΕΜΥ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ∆ικαίου, αποτελεί ∆ΕΚΟ (Ν. 3293/2004), έχει υπό την ευθύνη της δύο μικρές μονάδες υγείας και ως ∆ΕΚΟ μπορεί εύκολα και γρήγορα να πουληθεί σε ιδιώτες (όπως η ∆ΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥ∆ΑΠ κλπ).
2. Η μοναδική δημόσια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί, το Κέντρο Υγείας Θήρας, κλείνει και το προσωπικό μεταφέρεται σε ένα ιδιωτικού καθεστώτος νοσηλευτικό ίδρυμα με ακαθόριστες συνθήκες εργασίας και ασαφή εργασιακά δικαιώματα.
3. Η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου θα γίνεται από την επιχειρηματική του δράση, δηλαδή «από νοσήλια και εισπράξεις από τις ιατρικές πράξεις, έσοδα από εξωτερικά ιατρεία και άλλες δομές του νοσοκομείου, εκμετάλλευση, ενοικίαση κυλικείου και άλλων χώρων του νοσοκομείου, δράσεις ιατρικού τουρισμού και κάθε είδους συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.». Από πότε, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα νοσοκομεία έχουν επιχειρηματική δράση;
4. Το κράτος θα δίνει μια «εισφορά προς την ΑΕΜΥ ΑΕ», που «μπορεί να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες». ∆ηλαδή, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι συγκυρίες είναι «δύσκολες» και το κράτος δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να συνεισφέρει, το Νοσοκομείο θα αυξάνει τις τιμές των υπηρεσιών του;
5. Προβλέπεται ακόμα ότι το Νοσοκομείο, για να καλύπτει τα έξοδά του, μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, τουριστικά πρακτορεία, τουριστικούς οργανισμούς) που «έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του Νοσοκομείου και την αύξηση των ίδιων πόρων του (…) με αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης». Θα δέχεται ή όχι τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ∆ημοσίου, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα περιθάλπει μόνο αυτούς που έχουν ιδιωτική ασφάλιση;
6. Και αν πάει τόσο καλά ως επιχείρηση, όπως και οι άλλες μονάδες υγείας θα «συνεισφέρουν» στο κράτος (!), αφού «τυχόν πλεόνασμα των εσόδων του νοσοκομείου θα διατίθεται στο Ελληνικό ∆ημόσιο για σκοπούς του Υπουργείου Υγείας». Οι ασθενείς θα χρηματοδοτούν το Υπουργείο Υγείας και όχι ο Κρατικός Προϋπολογισμός που καταρτίζεται
από τα χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων πολιτών;
7. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα προσλαμβάνονται και θα πληρώνονται από την ΑΕΜΥ και όχι από το Υπουργείο Υγείας. Θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (4, 8, 12 μήνες;) και όχι μόνιμοι στο ∆ημόσιο Σύστημα Υγείας. Ποιοι γιατροί, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα έρθουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άθλιους μισθούς σύμφωνα και με το 3ο μνημόνιο;

Φτάνει πια!

Το συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό και λειτουργικό καθεστώς, υπηρετεί αποκλειστικά τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας» με αυτοδιοικούμενες μονάδες και απόλυτη προσαρμογή στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Προσπαθούν από χρόνια όλες οι κυβερνήσεις – και η σημερινή – να το κάνουν πράξη με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. ∆εν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που δείχνουν μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Η λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης προβλέπεται να γίνει με τέτοιο τρόπο που καμιά σχέση δεν έχει με την απαίτηση για δημόσια δωρεάν Υγεία για τους κατοίκους του νησιού και για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης φτιάχτηκε με χρήματα του ελληνικού λαού. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μόνιμο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας για όλο το λαό. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη