Σ. Τσιόδρας: Το Ν. Αιγαίο μεταξύ των περιοχών με αυξητική τάση της πανδημίας

Ανάλυση των ενεργών κρουσμάτων - Στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.

Ο κος Τσιόδρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση, όπως είπε, παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι μεταξύ αυτών που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, αποτυπώνοντας την πορεία των ενεργών κρουσμάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τις 13 Ιουνίου ως τις 3 Ιουλίου.

Κλικ για μεγέθυνση

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στο Νότιο Αιγαίο είναι τα 39,8 έτη, από τις πιο χαμηλές στη χώρα.

Αντίθετα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Τα στοιχεία της Επιχείρησης Ελευθερία
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ελευθερία (με τελευταία ενημέρωση στις 2/7).

Κλικ για μεγέθυνση

Οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πελάγους αναδεικνύονται “πρωταθλητές” στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη περιφέρεια “προηγείται” (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια περιφέρεια προηγείται και στο ποσοστό εμβολιασμού συνυπολογίζοντας και τα κλεισμένα ραντεβού (57%).

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι δεύτερη στη σχετική λίστα, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει τη μια -τουλάχιστον- δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη η μεγαλύτερη Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα ποσοστά είναι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου έχει πραγματοποιήσει την πρώτη δόση μόνο το 39% ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%. Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό εμβολιασμού συνυπολογίζοντας και τα επικείμενα ραντεβού, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Παρακάτω ακολουθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Κλικ για μεγέθυνση

Μέσα στην πρώτη 10άδα των Περιφερειακών Ενοτήτων με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη περιλαμβάνονται 6 Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων, όπου έχουν γίνει μαζικοί εμβολιασμοί στο πλαίσιο της Γαλάζιας Ελευθερίας. Στην πρώτη θέση η ΠΕ Μυκόνου, στην τρίτη θέση η ΠΕ Κέας-Κύθνου, στην τέταρτη θέση η ΠΕ Θήρας (Σαντορίνη, Θηρασιά, Ανάφη, Ίος, Σίκινος, Φολέγανδρος) στην πέμπτη η ΠΕ Μήλου (Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος, Σέριφος), στην έβδομη η ΠΕ Πάρου (Πάρος-Αντίπαρος) και στη δέκατη η ΠΕ Σύρου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα ποσοστά βασίζονται στην προ δεκαετίας τελευταία απογραφή του πληθυσμού (2011) και σε πολλές περιπτώσεις αποκλίνουν από την τωρινή πραγματικότητα. Επιπλέον στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο μεταβαίνει πληθυσμός για εποχιακή απασχόληση.

Κλικ για μεγέθυνση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη