Τρεις πόλεις συνεχίζουν στην επόμενη φάση επιλογής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
H 12μελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (2 Έλληνες και 10 εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ολοκήρωσε την Παρασκευή 26/2/2016 την αξιολόγηση των 14 υποψηφιοτήτων και επέλεξε την Ελευσίνα, την Καλαμάτα και τη Ρόδο, ως επικρατέστερες, προκειμένου να συνεχίσουν τη μάχη της διεκδίκησης.
Οι άλλες πόλεις που είχαν καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας ήταν, με αλφαβητική σειρά, οι εξής: Βόλος, Δελφοί, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Σαλαμίνα, Σάμος και Τρίπολη.
ΟΙ προηγούμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στην Ελλάδα ήταν η Αθήνα (1985), η Θεσσαλονίκη (1997) και η Πάτρα (2006).
Ιστορικό (πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού)
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης, είναι μια κοινοτική δράση για την ανάδειξη του πλούτου της ποικιλομορφίας, των κοινών πτυχών των ευρωπαϊκών πολιτισμών και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.
Ο εν λόγω θεσμός καθιερώθηκε, κατόπιν πρότασης της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985, ως διακυβερνητική πρωτοβουλία. Η κοινοτική δράση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες, γνωρίζοντας ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες. Η χώρα μας έχει ήδη φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997 και Πάτρα 2006).
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις ανακηρυχθείσες πόλεις από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000€. Κάθε έτος δύο πόλεις από διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε., δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο.
Για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός για τη φιλοξενία του θεσμού ξεκινάει έξι (6) έτη νωρίτερα, ώστε οι πόλεις να διαθέτουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν πριν την έναρξη του έτους εορτασμού.
Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον θεσμό το 2021, μαζί με τη Ρουμανία και μία πόλη από τις υποψήφιες ή δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε χώρες, η οποία θα γνωστοποιηθεί το 2017.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων δράσεων Πολιτισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα…
- Ανοιχτοί είναι και πάλι οι Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία…
- Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου
- Συμπόσιο Unesco: Επιτυχής ολοκλήρωση του επιστημονικού μέρους – Φωτογραφίες
- Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Θήρας για την…