18.2 C
Santorini
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σ. Τσιόδρας: Βραδύτερος ο ρυθμός αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας

Share

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα μας 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο να ανέρχεται πλέον στα 1.156. Όπως είπε, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική. Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 38, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 71 έτη. Από αυτούς, οι 29 ήταν άντρες και οι 9 γυναίκες.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 15.150 τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Συνολικά, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, υπολογίζεται ότι 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως “στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα”. Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται, συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ. Στην Ιταλία, όπως είπε, ο μέσος όρος νοσηλείας φτάνει τις 15 μέρες και το ποσοστό θνητότητας από άλλη μελέτη φαίνεται για όσους μπαίνουν στη ΜΕΘ να είναι 47%.

“Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου” είπε ο κος Τσιόδρας, συμπληρώνοντας πως “ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται”.

“Εμείς στην Πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ακόμη κι εντός των αναμενομένων εκτιμήσεων μας, η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα” κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι υπάρχει επάρκεια υγειονομικών υλικών, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ορθολογική χρήση τους. Όπως εξήγησε, η παγκόσμια ζήτηση για υγειονομικό υλικό έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η χώρα μας έχει προβεί στις απαραίτητες παραγγελίες και συνέχεια το σύστημα εφοδιάζεται.

Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 ΜΕΘ. Πρόσθεσε ακόμα πως σε σύντομο χρονικό διάστηκα άνοιξαν 75 νέες κλίνες ΜΕΘ. “Το σύστημα σε αυτή τη φάση έχει επάρκεια κλινών και είναι στον προγραμματισμό μας εφόσον χρειαστεί η επίταξη και ιδιωτικών κλινικών”, κατέληξε ο Υφυπουργός Υγείας.

Με τη σειρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως παρατείνεται έως και τις 11/4 η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, διευκρινίζοντας πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

Επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. “Συνεχίζουμε την προσπάθεια με συνέπεια, με επιμονή γιατί κάθε μέρα που μένουμε σπίτι βρισκόμαστε κοντύτερα να κερδίσουμε τη μάχη και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας”, κατέληξε ο κος Χαρδαλιάς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη