Σαντορίνη: Χωρίς ΔΑΠΠΟΣ και λοιπούς Οργανισμούς από το 2024

Σημαντικές δομικές αλλαγές στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ

Τελευταία ενημέρωση 4/10 – ώρα 15:00
Το άρθρο έχει τροποποιηθεί ως προς τον τίτλο και το περιεχόμενό του καθώς είχε αναφερθεί εκ παραδρομής ότι καταργείται και η ΔΕΥΑΘ.

Ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Θήρας και τη διοίκησή τους, παύει να ισχύει στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκινά την 1/1/2024, βάσει των αλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ, την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων και την παρακολούθηση των επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με εξαίρεση τη ΔΕΥΑΘ (ως ΝΠΙΔ) και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, βαίνουν προς κατάργηση και ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας του Δήμου Θήρας ο ΔΑΠΠΟΣ, ο Οργανισμός Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας, καθώς και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν πλέον πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια των εν λόγω νομικών προσώπων και το υπάρχον προσωπικό τους, μόνιμο και έκτακτο, θα ενταχθεί στον Δήμο.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων, το σχέδιο νόμου προβλέπει πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα συστήνονται οι ανάλογες επιτροπές, στα μέλη των οποίων δεν θα παρέχεται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση. Στις επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη, ενώ ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με εμπειρία συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής. Για θέματα αρμοδιοτήτων των καταργούμενων σχολικών επιτροπών θα συστήνονται υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δήμου.

Στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του μοντέλου οργάνωσης των δήμων, μέσω της κατάργησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων και σχολικών επιτροπών, επέρχεται προκειμένου να εξασφαλισθούν οικονομίες κλίμακας, καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και συνεκτικότερη οικονομική και διοικητική διαχείριση.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Θ. Λιβάνιος: Οι νέες δημοτικές αρχές θα έχουν 2,5 μήνες για να προετοιμαστούν για τα νέα δεδομένα
Αναφερόμενος στην κατάργηση των ΝΠΔΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος υπογράμμισε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια και είπε ότι “υπάρχει εγγύηση της ομαλής λειτουργίας και πλήρης μετάβαση όλου του προσωπικού, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας”.

Ως προς τη χρονική στιγμή που δρομολογείται προς ψήφιση το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κος Λιβάνιος τόνισε πως αυτό γίνεται ώστε οι νέες αρχές που θα αναδειχθούν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, να έχουν χρόνο να ετοιμαστούν μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους. “Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν από τις νέες δημοτικές αρχές αυτοί οι 2,5 μήνες και να γνωρίζουν τι θέσεις διαθέσιμες έχουν να κατανείμουν στους δημοτικούς συμβούλους και πώς θα είναι η οργανωτική δομή του δήμου τους. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο της νέας αυτοδιοικητικής θητείας, προκειμένου να απορροφηθούν όλες οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου, μεταξύ των οποίων η ενσωμάτωση των ΝΠΔΔ στον πυρήνα λειτουργίας του δήμου και ασφαλώς η σύνταξη νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, που θα είναι μοχλός για τη λειτουργία του δήμου, τον επόμενο καιρό”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη