Β. Παπαευαγγέλου: Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση

Ο καιρός των επόμενων ημερών δε θα είναι σύμμαχος - Υπό εξέταση το ζήτημα της διπλής μάσκας

“Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός. Η υπομονή είναι πολύ σημαντικό όπλο καθώς είμαστε στο τέλος του δρόμου”, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά σημερινά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς μάλιστα παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου στην Αττική υπάρχει ήπια αύξηση των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 5.000. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική έφτασε το 83%.

Επίσης, συνέστησε διπλή προσοχή καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνει σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν στην επικράτεια. “Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Πρέπει απλά σε όλες μας τις δραστηριότητες, σε κάθε επιλογή μας, να βάζουμε πάνω από όλα την ατομική μας προστασία και την κοινή λογική” είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης, ειδικά τις επόμενες ημέρες λόγω τις επικείμενης κακοκαιρίας. “Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας”, πρόσθεσε.

Εξετάζεται το ζήτημα της διπλής μάσκας
Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νεότερα στοιχεία από το Αμερικανικό CDC, καθώς νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή και φορούν μάσκα, η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Η κα Παπαευαγγέλου εξηγήσει ότι “όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα, με τρεις στρώσεις υφάσματος”.

Προς το παρόν οι συστάσεις για τη χρήση μάσκα στη χώρα μας δεν αλλάζουν, εξακολουθεί να τονίζεται όμως η σωστή χρήση της, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πάντως είναι ένα ζήτημα το οποίο η Επιτροπή εξετάζει και θα τοποθετηθεί γι’ αυτό πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca
Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca που θα γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως “έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας παράγει ανοσία και δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα”. Ήδη όπως είπε, έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού σε μόνο μια ημέρα.

Επίσης πρόσθεσε ότι δε θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί παρά την κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδος και εξήγησε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης που θα δυσκολέψει τη μετάβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, οι δόσεις θα χορηγηθούν σε άτομα που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για να μη χαθούν.

Covid-19 και παιδιά
Σε ερώτηση που αφορούσε την επίπτωση που έχει στην επιδημία το γεγονός ότι άνοιξαν τα σχολεία, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι “έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση 10% των κρουσμάτων στα παιδιά, η οποία όμως εξήγησε ότι “σχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό τεστ και στα παιδιά” και την απέδωσε περισσότερο στην αυξημένη κινητικότητα των γονέων τους και όχι στα ίδια. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.

Το ελπιδοφόρο φάρμακο από το Ισραήλ
Τέλος, η κα Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με επιστήμονες στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο -που στοχεύει στο μόριο cd 24 – και το οποίο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι η χρήση του έχει δώσει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα δεδομένα, καθώς στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη