Σαντορίνη: Υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για επισιτισμό και εμπόριο

Υπεγράφη χθες (23/8) στη Σαντορίνη, η Τοπική Συλλογική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ άλλων και με βάση τις σχετικές διατάξεις του ν. 4635/30.10.2019 (ΦΕΚ Α’167), την πατρότητα του οποίου έχει ο πρώην Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται στην Ελλάδα τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου.

H τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα της Σαντορίνης, τίθεται σε ισχύ από 1/9/2022, με διάρκεια ως τις 31/3/2024.

Η σύμβαση είναι δομημένη σε τρία κεφάλαια. Στις διατάξεις του κεφαλαίου Α (σχετικά με τις ειδικότητες των εργαζομένων, τους βασικούς μηνιαίους μισθούς, τα επιδόματα και το ωράριο εργασίας) υπάγονται οι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά καταστήματα της ν. Θήρας, ενώ στις αντίστοιχες του κεφαλαίου Β οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο Γ περιγράφονται γενικοί όροι εργασίας για τους εργαζόμενους τόσο σε επισιτιστικά όσο και σε εμπορικά καταστήματα.

Η συλλογική αυτή ρύθμιση ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που είναι μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας και για τους εργοδότες που είναι μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας.

Δείτε εδώ αναλυτικά όσα προβλέπει η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Δικαιώνεται η απόφαση των εργαζομένων για ίδρυση του Συνδικάτου
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας κάνει λόγο για δικαίωση της απόφασης των εργαζομένων πριν τέσσερα χρόνια για την ίδρυση του Συνδικάτου, με σκοπό τη βελτίωση του εισοδήματός τους και των συνθηκών εργασίας τους.

Καλεί δε όλες τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα, “ώστε να επιστρέψουν όλοι όσους έδιωξε η αντεργατική πολιτική και οι εργοδοτικές πρακτικές που επιβάλανε εργασιακό μεσαίωνα”.

“Έχουμε επίγνωση ότι το πρώτο αυτό βήμα ούτε καλύπτει το σύνολο των αυξημένων αναγκών των συναδέλφων, ούτε εξασφαλίζεται η τήρηση ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, ούτε και λύνει το τεράστιο ζήτημα της εποχικότητας, δηλαδή να δουλεύει κανείς έξι μήνες για να ζήσει δώδεκα. Όμως είναι βέβαιο ότι η αρχή έγινε. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το Συνδικάτο μας πιο μαζικό, πιο δυνατό, ώστε να διεκδικήσουμε μαζί με όλη την εργατική τάξη αυτό που αξίζουμε. Σύγχρονα δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων”, αναφέρει επίσης το Συνδικάτο, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Κερδισμένοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης και του εμπορίου – Παραδείγματα
Σε ένα σύντομο σχόλιό του σχετικά με την νέα σύμβαση, ο Οικονομολόγος και Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας και ανθρώπινου δυναμικού, Πέτρος Γ. Ραπανάκης, ο οποίος επιμελήθηκε και τη σύνταξη της σύμβασης, αναφέρει:

“Υπεγράφη και τίθεται σε ισχύ από 1/9/2022 με διάρκεια ισχύος έως 31/3/2024, η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στα επισιτιστικά και εμπορικά καταστήματα της νήσου Θήρας (Σαντορίνης). Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κερδισμένοι εν προκειμένω είναι οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους που απασχολούνται στο νησί αυτό, το οποίο αποτελεί ως γνωστόν το δόρυ του τουρισμού για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι τα κατώτατα όρια  αμοιβής και εργασίας τους καθορίζονται μέχρι 31/8/2022:

  • στον μεν κλάδο της εστίασης, με βάση την εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας (Σ.Σ.Ε. 24.5.2021) του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από 29.6.2022 με την υπουργική απόφαση  αριθμ. 59438/22.6.2022 (ΦΕΚ Β 3354/29.6.2022),
  • στον δε κλάδο του εμπορίου με βάση το νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο του άρθρου 103 του Ν.4172/2013.

Επισημαίνεται ότι οι μισθοί της τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας της νήσου Θήρας είναι προσαυξημένοι μεσοσταθμικά κατά 18% σε σύγκρισή με τους μισθούς που προβλέπονται στην εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας του επισιτισμού, ενώ οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα του νησιού θα ωφεληθούν μισθολογικά ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα ένας πωλητής έγγαμος σε εμπορικό κατάστημα στη Σαντορίνη χωρίς προϋπηρεσία που εκτελεί και υπηρεσίες ταμία, ο οποίος αμειβόταν με βάση τον κατώτατο μισθό, ελάμβανε έως τώρα μεικτό μηνιαίο μισθό 713,00 €, ενώ από 1/9/2022 θα λαμβάνει μεικτό μηνιαίο μισθό 820,00 € προσαυξημένο με επίδομα γάμου 10% και με ταμειακό επίδομα 5%, ήτοι συνολικά με 943,00 € (ποσοστό αύξησης 32,26%).

Επίσης, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, στην περίπτωση που θα απασχοληθούν την έκτη ημέρα της εβδομάδας κατά παράβαση του πενθημέρου κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1η Απριλίου ως 31 Οκτώβρη, θα τους καταβάλλεται επί πλέον πρόσθετη αμοιβή για την έκτη μέρα που θα είναι προσαυξημένη κατά 30%, ενώ με τη γενική διάταξη του άρθρου 8 του Ν.3846/2010 για τον κλάδο της εστίασης, προβλέπεται ως αμοιβή το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο χωρίς προσαύξηση.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι με τις ρυθμίσεις του άρθρου 55 παρ.3 του Ν.4655/2019, η τοπική υπερισχύει σε κάθε περίπτωση, της εθνικής κλαδικής χωρίς να ισχύει εν προκειμένω η αρχή της εύνοιας.”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη