22.1 C
Santorini
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Υπογράφηκε η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο

Πρωτοσέλιδα

Τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, συνυπέγραψαν την Πέμπτη 15/12/22 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Η συμφωνία έχει διετή διάρκεια (1/1/2023 έως 31/122024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το πρώτο έτος (2023) και επιπλέον αύξηση κατά 5% για το δεύτερο έτος (2024). Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει η ΠΟΞ, επιλύει μισθολογικά ζητήματα ειδικοτήτων και λειτουργίας των ξενοδοχείων, με έμφαση στις μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας και δυναμικότητας που αντιμετωπίζουν οξύτερα προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

Διαφήμιση

Η δε ΠΟΕΕΤ, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα προβλέπει η ΕΚΣΣΕ, σημειώνει τα παρακάτω:

 • Αύξηση και στις 4 κατηγορίες που προβλέπονται στην ΣΣΕ συνολικά για τα 2 έτη 10,5%, 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024. Ουσιαστικά αποκαθίστανται οι μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων.
 • Ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • Ένταξη δύο νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτής του αποθηκάριου στην κατηγορία Α’ και αυτής του “κόπτη κρεάτων” στην κατηγόρια Β’.
 • Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
 • Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15/5 έως 15/10, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15/5 και όχι από 10/6.
  Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 μήνας παραπάνω εργασία, 1 μήνας παραπάνω εισόδημα και ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους.
 • Τέλος οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρια θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  Η παράμετρος αυτή κρίνεται στο τέλος θετική καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό.
 • Ξεκαθαρίζεται πως δεν προβλέπεται στην ΣΣΕ ούτε μία ώρα εργασίας χωρίς αμοιβή.
Διαφήμιση

“Οι κοινωνικοί εταίροι με αίσθημα ευθύνης το έργο τους το ολοκλήρωσαν. Τώρα είναι η σειρά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει άμεσα την ΚΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να μην περάσει ούτε μία ημέρα χωρίς ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας”, συμπληρώνει η ΠΟΕΕΤ.

Από την πλευρά της, η ΠΟΞ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, “η οποία αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης και της σταθερής επιλογής του δρόμου της συνεννόησης, της συνεργασίας και της εργασιακής ειρήνης στον κλάδο, ώστε ο ελληνικός Τουρισμός να συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής της οικονομικής ανάκαμψης της πατρίδας μας και σε περιόδους κρίσεων, να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Διαφήμιση
Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα

Διαφήμιση
youtube Atlantea


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Aegean: Αυξημένη κατά 50% η συνολική επιβατική κίνηση στο α’ πεντάμηνο του 2023 έναντι του 2022

Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η Aegean Airlines κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην...