Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Από αύριο Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018, ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Οι νησιώτες των 49 νησιών* που εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, θα μπορούν να μεταβαίνουν στον ιστότοπο www.metaforikoisodynamo.gr και να εγγράφονται, σύμφωνα με τις οδηγίες, ώστε να αποκτήσουν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη που θα χρησιμοποιούν στα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η πλατφόρμα του ΜΙ είναι απλή, εύκολη στη χρήση και περιέχει κατανοητές πληροφορίες, ενώ η διαδικασία εγγραφής είναι σύντομη και δεν επιβαρύνει τον δικαιούχο με περιττές λεπτομέρειες.

Ο χρήστης της πλατφόρμας, για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:
1. να κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS
2. να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία και να δώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό (iban) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου
Στη συνέχεια:
3. Άμεσα εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, πέραν της επίδειξης του ΜΑΝ στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια, ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, υπενθυμίζεται ότι από την 1 Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες, επίσης, και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής. Για αυτόν τον λόγο καλούνται οι επιχειρήσεις, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος – στην περίπτωση ιδιομεταφοράς).

Προβλέποντας τυχόν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο δικαιούχος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καλεί τους νησιώτες, για όποια τυχόν απορία, να καλούν στην σταθερή γραμμή υποστήριξης του μέτρου, 2152157830, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους, μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει στον ιστότοπο.

* Τα νησιά για τα οποία ισχύει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είναι: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Άγιος Μηνάς, Αλιµία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρµάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύµαινα, Ικαρία, Κάλυµνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κίναρος, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Λέσβος, Λήµνος, Μαθράκι, Μάραθος, Νίµος, Νίσυρος, Οθωνοί, Οινούσσες, Πάτµος, Σάµος, Σαµοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύµη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρµακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Χίος, Ψαρά και Ψέριµος. Η πιλοτική εφαρµογή του μέτρου του Μ.Ι. λήγει την 31η Δεκεµβρίου 2018 και από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο θα τεθεί σε πλήρη εφαρµογή για όλα τα νησιά της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here