Έκθεση για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης από το Σάββατο στο Μπελλώνειο

paradosiaki_architektoniki_7may16
Κλικ για μεγέθυνση

“Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Θήρας: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον” είναι ο τίτλος της έκθεσης σπουδαστικών εργασιών της σχολής αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που θα εγκαινιαστεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο 7 Μαΐου, στις 16:30.

Η έκθεση αφορά στις σπουδαστικές εργασίες του διατομεακού μαθήματος του 5ου εξαμήνου σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων» του ακαδημαϊκού έτους 2015-16 της, μάθημα το οποίο διεξήχθη φέτος στη Σαντορίνη.

Οι φοιτητές του ΕΜΠ κατέγραψαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης στους οικισμούς Εμπορείο, Μεσαριά, Πύργος, Φηρά, Οία και Φοινικιά. Η προσέγγιση του κάθε οικισμού έγινε με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία. Ξεκίνησε με τη μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τη συγκρότηση και τη μορφή του, προχώρησε στην καταγραφή στοιχείων του αρχιτεκτονικού, μορφολογικού, δομικού χαρακτήρα των κτισμάτων και κατέληξε στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα κάθε συνόλου. Η επί τόπου εργασία πραγματοποιήθηκε τέλος Οκτωβρίου 2015. Στη συνέχεια οι σπουδαστές επεξεργάστηκαν τα στοιχεία, συνέχισαν τη μελέτη και ολοκλήρωσαν την εργασία τους. Χαρακτηριστικό απόσπασμα  αυτής της δουλειάς αποτελεί και η έκθεση αυτή.

Παράλληλα με την έκθεση θα γίνουν ομιλίες από τις εκπροσώπους υπεύθυνες καθηγήτριες του ΕΜΠ, κυρίες Ελένη Μαΐστρου (κοσμήτορας της Σχολής), Ειρήνη Εφεσίου (καθηγήτρια), Έλενα Κωνσταντινίδου (επίκουρη καθηγήτρια) και Ρίβα Λάββα (λέκτορας). Από πλευράς Σαντορίνης θα μιλήσουν οι Κάτωνας Ασιμής (ζωγράφος, αρχιτέκτονας), Βούλα Διδώνη (αρχιτέκτονας), Γιάννης Μπίτης (αρχιτέκτονας) και Κλαίρη Παλυβού (καθηγήτρια ΑΠΘ, αρχιτέκτονας).

Print Friendly