Οδήγηση: Ένα καθαρόαιμο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Απο τον κ. Στέφανο Μίτμαν*

Όταν μιλάμε για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει η BMW με το καθαρόαιμο ηλεκτρικό μοντέλο i3, ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο εξ αρχής με τις προδιαγραφές του ηλεκτρικού οχήματος και όχι μία προσαρμογή συμβατικού αυτοκινήτου, όπως είναι ο κανόνας για τις περισσότερες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, που κάνουν τα πρώτα τους ηλεκτρικά βήματα.

Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα καλό test drive, όταν είναι τόσες οι νέες εντυπώσεις και τόσο έντονα τα νέα συναισθήματα. Έτσι, θα εστιάσουμε σε μόνο δύο πτυχές της πρωτόγνωρης εμπειρίας, που έχουν άμεση σχέση με την ιδιαίτερη συμπεριφορά οδηγού και αυτοκινήτου.

[adning id="140783"]


Η πρώτη είναι η αίσθηση της επιτάχυνσης και η απίστευτη αμεσότητα της αντίδρασης του οχήματος στις εντολές που δίνει ο οδηγός στον ηλεκτροκινητήρα με το πεντάλ του “γκαζιού”.

Ακόμα και από στάση, η κινητοποίηση του αυτοκινήτου είναι άμεση, χωρίς κανένα δισταγμό ή καθυστέρηση. Η υψηλή ροπή του ηλεκτροκινητήρα (250NM) διατίθεται αμείωτη από σχεδόν μηδενικές στροφές και διατηρείται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα μέχρι το σημείο της μέγιστης ισχύος (125kW ή 170PS), κοντά στις 5.000 στροφές.

Η αίσθηση της επιτάχυνσης γίνεται ακόμα πιο έντονη και λόγω της πλήρους απουσίας διακοπών για την αλλαγή ταχυτήτων, αφού ο ηλεκτροκινητήρας δεν χρειάζεται κιβώτιο ταχυτήτων και λειτουργεί αποδοτικά σε όλο το φάσμα των στροφών, χωρίς την ανάγκη προσαρμογής στην ταχύτητα κίνησης του οχήματος.

[adning id="140783"]


Η δεύτερη πρωτόγνωρη εμπειρία έχει σχέση με την επιβράδυνση. Όταν σηκώσουμε το πόδι μας από το πεντάλ, τότε το αυτοκίνητο αυτόματα επιβραδύνει, φρενάρει, μετατρέποντας την σημαντική κινητική ενέργεια του οχήματος πάλι σε ηλεκτρική ενέργεια, φορτίζοντας έτσι τις μπαταρίες του. Το ποσοστό ανάκτησης ενέργειας, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και το υψομετρικό προφίλ της διαδρομής μπορεί να είναι αρκετά υψηλό και σε τεκμηριωμένες δοκιμές, το ποσοστό ανάκτησης ξεπέρασε το 20%.

Έτσι, σε ομαλές συνθήκες κίνησης, ο συνετός οδηγός μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα του οχήματος με το ένα πεντάλ, τόσο για να επιταχύνει, όσο και για να επιβραδύνει και η χρήση του πεντάλ του φρένου απαιτείται μόνο σε πιο έκτακτες καταστάσεις.

* Ο κ. Στέφανος Μίτμαν είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη