Σαντορίνη: Νέα μεγάλη κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία – Φωτογραφίες

Η Κόκκινη Παραλία. Στην άκρη αριστερά η πρόσφατη κατολίσθηση. Φωτογραφία Κώστας Κωνσταντινίδης 13/4/2018

Για άλλη μια φορά τυχερή στάθηκε η Σαντορίνη καθώς η νέα μεγάλη κατολίσθηση, που συνέβη τις ημέρες του Πάσχα, έγινε ώρες που δεν υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή. Αυτή τη φορά η κατολίσθηση έγινε στη νότια πλευρά της παραλίας με μεγάλο τμήμα των πρανών να πέφτουν και να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα (φωτογραφία κάτω).

Η πρόσφατη κατολίσθηση σε κοντινό πλάνο. Φωτογραφία Κώστας Κωνσταντινίδης 13/4/2018

Η προηγούμενη μεγάλη κατολίσθηση είχε γίνει στις 5 Αυγούστου 2013 (ευτυχώς νυκτερινή ώρα) και έκτοτε είναι επισήμως κλειστή για το κοινό.

Η απαγορευτική πινακίδα σαν να μην υπάρχει. Φωτογραφία Κώστας Κωνσταντινίδης 13/4/2018

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική καθώς μεγάλος αριθμός επισκεπτών, κυρίως στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, αγνοεί τις προειδοποιητικές πινακίδες (φωτογραφία πάνω) που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Θήρας και επισκέπτεται τους επικίνδυνους για κατολίσθηση χώρους.

Φωτογραφία Κώστας Κωνσταντινίδης 13/4/2018

Ο κόσμος όχι μόνο επισκέπτεται την παραλία, αλλά περπατά, κάθεται ή ξαπλώνει κάτω ακριβώς από πρανή που μπορούν να αποκολληθούν ανά πάσα στιγμή (φωτογραφία αριστερά).

Είναι γεγονός ότι η δημοφιλία της Κόκκινης Παραλίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη λόγω του μοναδικού γεωλογικού φαινομένου που έχει διαμορφώσει και συνεχίζει να διαμορφώνει τον χώρο και της συνεχούς αναφοράς σε ταξιδιωτικά sites και έντυπα, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ακόμα και το εξώφυλλο της τρέχουσας έκδοσης του περιοδικού Blue της Aegean παρουσιάζει την Κόκκινη Παραλία με εικόνα από φωτογράφιση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, λίγες βδομάδες πριν την τελευταία κατολίσθηση.

Με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση, ο Δήμος Θήρας έδωσε στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου με το οποίο υπενθυμίζει την απαγόρευση επισκέψεων στην Κόκκινη Παραλία και του οποίου το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

[adning id="140783"]

“Ο Δήμος Θήρας υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σε επισκέπτες στην Κόκκινη Παραλία. Η απαγόρευση ισχύει από τον Αύγουστο του 2013 σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση/απαγόρευση της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, καθώς και τις σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου Θήρας που εκδόθηκαν από τότε.

Σε συνέχεια των διαρκών υπενθυμίσεων σχετικά με την επικινδυνότητα της παραλίας, με απόφαση Δημάρχου Θήρας (αρ. 28/2017), ο Δήμος Θήρας ανακοινώνει την απαγόρευση της διέλευσης και προσέγγισης λουόμενων και περιπατητών στην «Κόκκινη Παραλία» λόγω επικινδυνότητας εκδήλωσης καταπτώσεων των πρανών που βρίσκονται σε αυτή. Ήδη το τελευταίο διάστημα μετά από τις κακές καιρικές συνθήκες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Η περιοχή έχει σηματοδοτηθεί με προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να σεβαστούν τις απαγορεύσεις αυτές προς αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα στον Δήμο Θήρας υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια για την Κόκκινη Παραλία για όποιον ξενοδόχο ή τουριστικό πράκτορα ενδιαφέρεται να προμηθευτεί.

[adning id="140783"]

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, ερευνητή στο ΙΓΜΕ και υπεύθυνο της επιστημονικής επιτροπής του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, η Κόκκινη Παραλία έχει δημιουργηθεί από τη διάβρωση των σκουριών της νότιας πλαγιάς ενός μικρού ηφαιστείου που βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο, του ηφαιστειακού κώνου της Κόκκινης Παραλίας. Οι ρωγμές και τα ρήγματα που συσσωρεύτηκαν στον κώνο των σκωριών από τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, η φυσική χαλαρότητα των στρωμάτων των σκωριών που τον αποτελούν και οι κλίσεις των στρωμάτων προς τον νότο, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ασταθή τα απότομα πρανή της νότιας πλαγιάς του κώνου, κάτω από τα οποία βρίσκεται η Κόκκινη Παραλία. Κατά συνέπεια, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο η παραμονή λουομένων όσο και η προσέγγιση περιπατητών στην παραλία και ιδιαίτερα στις περιοχές που επάνω τους υψώνονται απότομα γκρεμνά σκουριάς.

Στην περιοχή έχει γίνει γεωτεχνική μελέτη από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και αυτοψία από εξειδικευμένο γεωλόγο του ΙΓΜΕ, οι οποίες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα ότι πρακτικά δεν είναι δυνατή η λήψη αποτελεσματικών προστατευτικών μέτρων στα πρανή της Κόκκινης Παραλίας, χωρίς να αλλοιωθεί αισθητά το τοπίο και να επηρεαστεί και η ίδια η φύσητης παραλίας. Το πόρισμα της αυτοψίας επισημαίνει παράλληλα ότι «η εκδήλωση μιας κατάπτωσης είναι ακαριαία και μη προβλέψιμη χρονικά» και ότι «επιβάλλεται συνεπώς η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση κόσμου στη
συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη».”

[adning id="140783"]

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη