Δήμος Θήρας: προς ανάπτυξη πεζοπορικών διαδρομών πολιτισμού

diazoma2

Μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου που αφορά τις πολιτιστικές διαδρομές με πυρήνα την Αρχαία Θήρα σχεδιάζεται το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα». Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μέλη του Διαζώματος βρέθηκαν στη Σαντορίνη και με τη συνοδεία του Δημάρχου πραγματοποίησαν αυτοψία στις πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Σαντορίνης με κεντρικό σημείο αναφοράς την Αρχαία Θήρα και το Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται εκεί.

Το κλιμάκιο του Διαζώματος περπάτησε μαζί με τον Δήμαρχο Θήρας από Περίσσα, Αρχαία Θήρα, Προφήτη Ηλία, Καστέλι Πύργου και Καστέλι Εμπορείου καταγράφοντας πιθανές παρεμβάσεις και βελτιώσεις που θα δημιουργήσουν το έναυσμα και τις προϋποθέσεις στους περιπατητές να επισκεφθούν τα πολιτιστικά μνημεία της κάθε περιοχής. Τον πυρήνα της πολιτιστικής αυτής διαδρομής θα αποτελέσει η Αρχαία Θήρα και το Αρχαίο Θέατρό της, μαζί με ένα κέντρο πληροφοριών στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

diazoma1

Τις προσεχείς μέρες ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο για να καθορίσουν την στρατηγική αυτής της συνέργιας.

Σχετικά με το Διάζωμα
Logo_diazomaΤο Διάζωμα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και με την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες). Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει και να υποκινήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους-περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς), με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Ο μεγάλος οραματικός στόχος του Διαζώματος είναι η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, αναπτύσσεται πλήθος και πλούτος δραστηριοτήτων που προέρχεται από πρωτοπόρες ιδέες των μελών και των εθελοντών, όπως: ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, πολιτιστικές διαδρομές, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμπλουτισμός του χορηγικού θεσμού. Το κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων: αφενός με την κοινωνία των πολιτών και αφετέρου με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη