Το σχέδιο ανέλκυσης του Costa Concordia

Το σχέδιο για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο βρίσκεται μισοβυθισμένο έξω από το ιταλικό νησί Giglio, μετά το ναυάγιο του περασμένου Ιανουαρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (Παρασκευή), στη Ρώμη. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την προσάραξη και στη συνέχεια ανατροπή του πλοίου.

Μετά από μια πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία, το έργο ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία Titan Salvage σε συνεργασία με την ιταλική Micoperi

Σύμφωνα με το σχέδιο ανέλκυσης σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση του πλοίου ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ολίσθηση. Αυτό αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο και θα γίνει με την πρόσδεσή του στην ακτή από τη δεξιά πλευρά που είναι βυθισμένη. Στη συνέχεια μια υποθαλάσσια πλατφόρμα θα κατασκευασθεί κατά μήκος της αριστερής πλευράς ενώ μεγάλες χαλύβδινες δεξαμενές θα συγκολληθούν στη εκτεθειμένη πλευρά του πλοίου. Οι δεξαμενές αυτές θα γεμίσουν με νερό προκειμένου να διευκολυνθούν οι γερανοί που θα το φέρουν σε όρθια θέση.  Στη συνέχεια το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά σχετικά με το κόστος του έργου, αλλά ένας εκπρόσωπος της Κόστα δήλωσε στο CNN ότι το ποσό θα μπορούσε να υπερβεί τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) εδώ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Print Friendly, PDF & Email