Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Τι πρέπει να κάνουν τα οινοποιεία μετά το τέλος του ΕΦΚ

Πολλά και εύλογα είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει από το τέλος του ΕΦΚ στο κρασί. Μετά και την ακρόαση που ζήτησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου από την Διεύθυνση Τελωνείων προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι εκκρεμότητες και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο, προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Οι οινοποιοί που επιθυμούν να λειτουργούν εκτός φορολογικής αποθήκης και οι οποίοι είχαν φορολογική αποθήκη μέχρι σήμερα, μπορούν με απλή δήλωση στο κατά τόπο αρμόδιο τελωνείο να εγκαταλείψουν το καθεστώς του εγκεκριμένου προμηθευτή. Τα τελωνεία, σε περίπτωση αμφιβολίας, οφείλουν να ζητήσουν οδηγίες από την Κεντρική Διοίκηση.

2. Όσοι παραμείνουν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης υπόκεινται σε όλες τις σχετικές υποχρεώσεις (εγγυητικές, ογκομέτρηση κλπ). Ειδικά ως προς την υποχρέωση ογκομέτρησης δεξαμενών, ο Σύνδεσμος υπέβαλε επίσημα αίτημα για κατάργησή της, λόγω του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε να εξετάσει μαζί με τον Σύνδεσμο κάθε δυνατή λύση.

3. Σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει με την προκαταβολή του Φ.Π.Α. από όσους επιθυμούν να λειτουργούν εκτός φορολογικής αποθήκης, η Διοίκηση δεσμεύτηκε να εκδώσει σχετική εγκύκλιο εντός των προσεχών ημερών.

4. Η Διοίκηση εξετάζει σοβαρά την περίπτωση η καταβολή του Φ.Π.Α. να παραμείνει στην αρμοδιότητα των τελωνείων και να μην επανέλθει στις Δ.Ο.Υ. όπως συνέβαινε πριν την επιβολή του ΕΦΚ. Ο Σ.Ε.Ο. υπογράμμισε τις δυσχέρειες αυτής της εξέλιξης, σκοπεύει δε να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για την επαναφορά της πρότερης κατάστασης.

5. Από 1/1/2019 είναι παράνομη η τιμολόγηση οίνων με διακριτή χρέωση ΕΦΚ και συναφών επιβαρύνσεων.

6. Όσοι είχαν φορολογική αποθήκη στις 31/12/2018, θα πρέπει να υποβάλουν στις 25/1/2019 σχετική ΔΕΦΚ για τον μήνα Δεκέμβριο 2018.

7. Ουδέν έχει προβλεφθεί για την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, γεγονός που σημαίνει ότι η διεκδίκηση ποσών που καταβλήθηκαν ως ΕΦΚ μπορεί να πραγματοποιηθεί, στην βάση της απόφασης 1734/2018 του ΣτΕ μόνο δικαστικά.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη