Συνάντηση με τη νέα Δημοτική Αρχή της Σαντορίνης είχαν την Παρασκευή 27/9/19 στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (Cruise Line International Association – CLIA) και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Δήμου, ο Δήμαρχος Θήρας κος Αντώνης Σιγάλας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Σοφία Κίτσου, ο κος Γιάννης Ευδαίμων, Σύμβουλος του Δημάρχου και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Λεμβούχων κος Νίκος Κανακάρης. Επίσης συμμετείχε και ο κος Νίκος Νομικός, Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Συντονιστής Νοτίων Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κος Γιάννης Ρούσσος, ανέφερε ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να στηρίζει τη δυναμική ανάπτυξη των επιχειρήσεων – μελών του αλλά και του τόπου και στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης της κρουαζιέρας στο νησί, επισήμανε τη βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και τις προοπτικές μιας συνεργασίας για τα θέματα που αφορούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Επιπλέον τόνισε ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων μπορεί στο πλαίσιο του ρόλου του, να συμβάλλει μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στη διεκδίκηση και στην επίλυση θεμάτων υποδομών για τη Σαντορίνη.

Η κα Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, αναφέρθηκε στη σημασία του προορισμού και στις δράσεις που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί η CLIA για τη Σαντορίνη έως σήμερα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης της Κρουαζιέρας.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κος Αντώνης Σιγάλας τόνισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει  επίγνωση όλων των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τα νησί, τα οποία έχει κοινοποιήσει στην Πολιτεία και έχει εργαστεί με το επιτελείο του για την κατάρτιση συγκεκριμένης πρότασης προς επίλυσής τους. Το θέμα της Σαντορίνης δεν είναι ο υπερτουρισμός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά η έλλειψη υποδομών και η σωστή οργάνωση στη διαχείριση των ροών των επισκεπτών στο νησί. Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε τη στήριξη της CLIA και του Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια ο κος Νίκος Νομικός αναφέρθηκε στα οφέλη της κρουαζιέρας για το νησί αλλά και στους τρόπους αποσυμφόρησης του προορισμού.

Η ανάγκη συνεργασίας για την βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, με σχεδιασμό συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση όλων κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Με βάση αυτή την ανάγκη, η κα Δεληγιάννη κλείνοντας ανέφερε πως: “Ήταν ιδιαίτερη χαρά να επισκεφτούμε τον νέο Δήμαρχο της Σαντορίνης κ. Αντώνη Σιγάλα. Εστιάσαμε στη σημασία παροχής ευχάριστης εμπειρίας διακοπών στους επισκέπτες και τη διατήρηση της απαραίτητης ισορροπίας με την τοπική κοινωνία. Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για την ομαλή λειτουργία του συστήματος αφιξοαναχωρήσεων και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών. Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί τρόπους διασποράς των επισκεπτών κρουαζιέρας για να αποφευχθεί η συμφόρηση και η ταλαιπωρία των επιβατών καθώς και να αναδείξουμε εναλλακτικές εκδρομές που θα δώσουν τη δυνατότητα στον επιβάτη κρουαζιέρας να δει μία νέα όψη της Σαντορίνης“.

Διαφήμιση

Μια μέρα νωρίτερα (Πέμπτη 26/9) είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, στη Σύρο, με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της Κρουαζιέρας συνολικά στις Κυκλάδες και τις δυνατότητες μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου και της CLIA προς αυτόν τον σκοπό.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα της ελληνικής και διεθνούς κρουαζιέρας των τελευταίων ετών, η κα Δεληγιάννη ανέφερε πως ο κλάδος της κρουαζιέρας -παρόλο που αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνολικού τουριστικού κλάδου- αναπτύσσεται ραγδαία και ότι περισσότεροι από 30 εκατ. άνθρωποι αναμένονται σε παγκόσμιο επίπεδο να πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα έως το τέλος του 2019, δηλ. αύξηση 5% συγκριτικά με το 2018 ενώ στη συνέχεια δήλωσε: “Τα νησιά των Κυκλάδων συμπεριλαμβάνουν μερικούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς κρουαζιέρας της χώρας. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητήριο Κυκλάδων κ. Γιάννη Ρούσσο, ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στην περιοχή μέσω του ανοίγματος νέων προορισμών αλλά και την αύξηση των οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης συζητήσαμε τρόπους αποσυμφόρησης των δημοφιλέστερων προορισμών και ομαλής συμβίωσης των επισκεπτών κρουαζιέρας, των επιχειρηματιών και των τοπικών κοινοτήτων προς όφελος όλων”.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here