21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένα βήμα μπροστά το Ντουμπρόβνικ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας

Share

Mato Franković – Δήμαρχος Ντουμπρόβνικ και Kelly Craighead – Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CLIA

Πριν δύο χρόνια που ανέλαβε τα ηνία της πόλης, ο Δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ Mato Franković φιλοδοξούσε να αλλάξει την εικόνα της δημοφιλούς πόλης του και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε αυτήν. Το Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο στόχος του δημάρχου ήταν να ορθολογήσει τον αριθμό των επισκεπτών, οπότε στο στόχαστρό του βρέθηκαν και οι εταιρείες κρουαζιέρας, προκειμένου να ρυθμίσουν τις ημέρες και ώρες άφιξης των πλοίων τους στη μεσαιωνική πόλη.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Ντουμπρόβνικ υπέγραψε πριν λίγες ημέρες Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association – CLIA) με στόχο τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μέσω της υπεύθυνης τουριστικής διαχείρισης, και με απώτερο στόχο να καθιερωθεί το Ντουμπρόβνικ ως μοντέλο αειφόρου τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής και πέραν αυτής.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία ο Franković δήλωσε:

“Έχουμε αναπτύξει μία ανοιχτή και αξιόπιστη σχέση με την CLIA και τα μέλη της κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτή η δέσμευση είναι απλώς η αρχή μιας από κοινού συστηματικής, ενοποιημένης και συμμετοχικής προσέγγισης που θα στοχεύσει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα τουριστικά ζητήματα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ντουμπρόβνικ είναι κατά κύριο λόγο το σπίτι μας. Θέλουμε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες και να μοιραστούμε το αξιοθαύμαστο σπίτι μας με έναν τρόπο που θα το προστατεύει και θα το διατηρεί. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοποριακή συμφωνία συνεργασίας θα ανοίξει τον δρόμο σε όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβάνοντας και άλλους προορισμούς για να συνεργαστούν και να καταστήσουν τον τουρισμό μας και τις κοινότητές μας πιο βιώσιμες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας πιο ικανοποιημένους”.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας εστιάζει στην επένδυση, τη συνεργασία και τις καλύτερες πρακτικές για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση προορισμού προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνουν:

  • Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένων της τοπικής κοινότητας και διεθνών οργανισμών στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας
  • Συνεργασία για την ανάπτυξη πλάνου διαχείρισης προορισμού, που θα βασίζεται στα κριτήρια των ΗΕ για τον αειφόρο τουρισμό
  • Εφαρμογή της πολιτικής άφιξης κρουαζιερόπλοιων για το 2020
  • Διεξαγωγή της εκστρατείας “Respect the City” (“Σεβαστείτε την πόλη”) για τους επισκέπτες.

“Η συμφωνία επικυρώνει τη δουλειά που ήδη έχουμε κάνει με τον Δήμαρχο Franković και επισημοποιεί τη συνεχή δέσμευση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας προς τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ και τους ανθρώπους του”, δήλωσε η Kelly Craighead, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CLIA. “Ανυπομονούμε να μοιραστούμε συγκεκριμένα σχέδια δράσης, καθώς θα συνεργαζόμαστε με τον Δήμο και άλλους φορείς από τον κλάδο του τουρισμού για να υποστηρίξουμε τον υπεύθυνο τουρισμό σε αυτή τη σπουδαία πόλη”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή έχει επαινεθεί από ειδικούς στη διαχείριση προορισμών, συμπεριλαμβανομένου του Randy Durband, Διευθύνοντος Συμβούλου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), ο οποίος δήλωσε “Ο τουρισμός γίνεται αντικείμενο καλύτερης διαχείρισης όταν οι δημόσιες αρχές εμπλέκουν ουσιαστικά όλους τους ενδιαφερόμενους της κοινότητας στον σχεδιασμό του προορισμού. Το GSTC επικροτεί τον Δήμο του Ντουμπρόβνικ και την CLIA για τη δημιουργία συνεργατικών μηχανισμών για την καλύτερη διαχείριση της εμπειρίας κατοίκων και τουριστών στο Ντουμπρόβνικ, με την εφαρμογή των προδιαγραφών του GSTC για την υπεύθυνη διαχείριση προορισμών. Τέτοιες συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση των δεσμεύσεων και των απαραίτητων πόρων για τη διαχείριση προορισμών.”

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar after sunset

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη