Σ. Τσιόδρας: Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά – Η άρση των μέτρων δε θα είναι εύκολη υπόθεση

Στα 1.832 ανέρχονται στο σύνολό τους τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη χώρα μας, μετά τα 77 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. Το 55% των κρουσμάτων είναι άνδρες, τα 501 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 679 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, εκ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη και σε ποσοστό 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Μετά τους δύο θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 81. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες και το 84% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Επίσης, δέκα ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σχετικά με συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει σχετικά με την άρση των μέτρων, ο κος Τσιόδρας σημείωσε πως αυτό δε θα είναι εύκολη υπόθεση. “Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα πρέπει να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων. “Το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό μας”, συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας, γιατί πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει, αν πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εκτίμηση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνει κάποια εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί. “Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιδημία παρακολουθείται στη χώρα μας και από το ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται. “Οι θάνατοι δίνουν μια πολύ ασφαλή εκτίμηση και πρέπει να τονίσω ότι καταγράφονται προσεκτικά όλες οι αιτίες θανάτων. Η καμπύλη των θανάτων δεν δείχνει αύξηση, αντιθέτως περιμένουμε μείωση για τις επόμενες ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι φαίνεται να υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας στην Ελλάδα και δεν θα κάνει μια απότομη κορύφωση αλλά αυτό εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνουμε όλοι στα μέτρα.

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε ενθαρρυντικά στοιχεία που αφορούν τις εγκύους, όπως προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 43 έγκυες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και έδειξε ότι “το 86% από αυτές παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της νόσου, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τις επιδημίες Sars και του ιού Η1Ν1, που ήταν πολύ πιο επιβαρυντικές για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, κανένα από τα μωρά στη μελέτη αυτή δεν βρέθηκε μολυσμένο”.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή παγκόσμια ημέρα υγείας η οποία είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες. Όπως είπε, “οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και συχνά πέφτουν θύματα ακόμη και σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η προστασία τους πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, ευχαριστώντας τους για την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη των συστημάτων για νοσηλευτές τονίζοντας ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να αυξηθεί ως 8% ο μέσος όρος νοσηλευτών στα συστήματα υγείας. Όπως είπε, οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους σε αυτά είναι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι “καταγράφουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορονοϊό ανάμεσα στους υγιεινομικούς” σε όλο τον κόσμο. Καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων πριν και μετά την έκθεση στον ιό νοσηλευτών στη χώρα μας, καθώς κι ότι “εγκρίθηκαν” μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας για όλους τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίες διατίθενται πλέον στα νοσοκομεία της χώρας.

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έβαλε τέλος στις συζητήσεις για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κίνησης των πολιτών, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση, καθώς όπως είπε τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο κος Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν πάει καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιους ρυθμούς θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση, και βέβαια τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Επανέλαβε επίσης ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, υπενθυμίζοντας και τη συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου, δηλαδή για την Μεγάλη Εβδομάδα. Υπογράμμισε επίσης ότι “οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική”, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή στα μητροπολιτικά κέντρα τα επιδημιολογικά φορτία είναι μεγάλα και ο κόσμος δεν πρέπει να μετακινηθεί και να μεταφέρει τον ιό στην επαρχία. Κάτι τέτοιο μπορεί να μας οδηγήσει πολλές ημέρες πίσω και δεν είναι αποδεκτό, επομένως αν χρειαστεί θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Όπως είπε ενδεικτικά για την περιοχή της Αττικής, από την έναρξη της επιδημίας είχαμε 1082 κρούσματα και σήμερα είναι ενεργά τα 712, εκ ων οποίων 293 νοσηλεύονται και 419 είναι σε καραντίνα κατ’ οίκον. Επίσης σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο είτε κατ’ οίκον μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα, λόγω στενών επαφών ή εισόδου στη χώρα. “Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες στην επαρχία που καρτερικά και εκείνοι με συνέπεια έχουν αντισταθεί στον ιό” πρόσθεσε.

Η προσπάθεια, είπε ο υφυπουργός, συνεχίζεται, ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει κάθε απόφαση που είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλίσει την δημόσια υγεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το μέτρο της 14ημερης καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους έρχονται από το εξωτερικό ή αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μ

Συνολικά μέχρι σήμερα στην επικράτεια έχουν τεθεί σε καραντίνα 23.356 πολίτες που ελέγχονται καθημερινά για την τήρηση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού τους. Αυτήν τη στιγμή, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει ολοκληρώσει τα 14ημερα, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 πολίτες, που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2.062 πολίτες. Όλοι ανήκουν σε κατηγορίες που έχει δοθεί προτεραιότητα την παρούσα χρονική στιγμή, δηλαδή είτε χρήζουν άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο διαμονής τους, είτε δεν έχουν που να μείνουν, είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη