Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για την εξάλειψη της νόσου “Νάξος”

Ένα πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου για τη “νόσο της Νάξου”, με σκοπό την πρόληψη του αιφνίδιου νεανικού θανάτου, θα ξεκινήσει στη Νάξο, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/12 από το Γενικό Νοσοκομείο Νάξου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και τον Σύλλογο Φίλων για τη Μέριμνα & την Πρόληψη Σπανίων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων “Νίκος Πρωτονοτάριος”.

Η νόσος της Νάξου είναι μια αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια που πολλές φορές οδηγεί στον αιφνίδιο θάνατο νέους ανθρώπους. Όπως έχει διαπιστωθεί, η νόσος οφείλεται σε μετάλλαξη ενός συγκεκριμένου γονιδίου, το οποίο εξαιτίας της μετάλλαξης παράγει κάποιες παθολογικές πρωτεΐνες, που δημιουργούν βλάβη στον καρδιακό μυ και πυροδοτούν αρρυθμίες. Με την ανίχνευση των φορέων της νόσου, μπορούν να αποφεύγονται γάμοι και τεκνοποίηση μεταξύ φορέων, προσδοκώντας στην μελλοντική εξάλειψη της νόσου.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας -σε πρώτη φάση με 100.000 ευρώ- ώστε να ελεγχθούν 5.000 άτομα. Ο έλεγχος θα γίνεται με τη συνδρομή του νοσοκομείου Νάξου, το οποίο έχει το αρχείο, καταγράφει, παίρνει ιστορικό και κάνει τη συλλογή του δείγματος, ενώ η ανάλυση θα γίνεται στο γενετικό εργαστήριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Διαβάστε περισσότερα για τη Νόσο της Νάξου σε προηγούμενο άρθρο του καρδιολόγου κ. Βασίλη Νομικού.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη