Ενστάσεις του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας για τον Κανονισμό εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών

Τις απόψεις του επί του κανονισμού του Δήμου Θήρας για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών εκθέτει με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Νίκο Ζώρζο ο Σύλλογος Μηχανικών Επαρχίας Θήρας. Όπως αναφέρει, βάσει των διατάξεων του κανονισμού, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Σαντορίνη περιορίζεται ουσιαστικά στους πέντε μήνες του χειμώνα, απαριθμώντας παράλληλα τις επιπτώσεις που επιφέρει στον κλάδο των κατασκευών γενικά, στη διάρκεια ολοκλήρωσης ενός έργου, αλλά και στην ποιότητα και το κόστος κατασκευής.

Ο Σύλλογος Μηχανικών καταθέτει επίσης τις προτάσεις του -μεταξύ άλλων- για τον τύπο των οικοδομικών εργασιών που πρέπει να υπόκεινται σε απαγόρευση, όπως και για τη χρονική διάρκεια της απαγόρευσης, σημειώνοντας πως “αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να διατηρηθεί ένας ποιοτικός κατασκευαστικός κλάδος, υπονομεύονται όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες αφού προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η υλοποίηση των έργων που θα τις εξυπηρετήσουν”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ακολουθεί η αναλυτική επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Έχουμε ενημερωθεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας σχετικά με τον νέο κανονισμό καθαριότητας και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Καθώς ο τουρισμός είναι με διαφορά η κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα στο νησί, είναι εύλογο να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του, προκειμένου οι επισκέπτες του νησιού να φεύγουν από αυτό με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις. Θα πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα προστασίας του τουρισμού στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και μακροπρόθεσμα στον ίδιο τον τουρισμό.

Βάσει του κανονισμού, απαγορεύονται οι οικοδομικές εργασίες στη ζώνη της καλντέρας και στους παραδοσιακούς οικισμούς από 01 Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου, καθώς επίσης οι οικοδομικές εργασίες από 01 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου στα πυκνοκατοικημένα τμήματα Βουρβούλου, Περίσσας και Καμαρίου. Οι μόνες εργασίες που επιτρέπονται είναι ελαιοχρωματισμοί και αποκατάσταση βλαβών. Οι μόνες περιοχές που μένουν εκτός του κανονισμού είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, στις οποίες η δόμηση με το κυοφορούμενο ΕΠΣ θα περιοριστεί κατά πολύ, και τα μη συνεκτικά τμήματα των μη παραδοσιακών οικισμών, σε ένα πολύ μικρό τμήμα δηλαδή της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας.

Πρακτικά η κατασκευαστική σεζόν στη συντριπτική πλειοψηφία των οικοδομικών έργων περιορίζεται στους 5 μήνες και αν λάβουμε υπόψη ότι τον χειμώνα πολλές μέρες χάνονται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η διάρκεια είναι ακόμα μικρότερη. Ας αναλογιστούμε όμως τι επιπτώσεις θα έχει αυτό:

  • Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν θα μπορεί να συντηρηθεί. Εταιρίες πώλησης οικοδομικών υλικών πάσης φύσεως καθώς και όλοι οι εργολάβοι, εργάτες κλπ δεν μπορούν να συντηρηθούν εργαζόμενοι 4-5 μήνες το χρόνο. Οι εταιρείες θα κλείσουν και οι εργάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί θα φύγουν.
  • Δεν γίνεται να υλοποιηθεί το σύνολο των έργων σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Θα υλοποιούνται μόνο όσα αποφέρουν στους εμπλεκόμενους της κατασκευής το μέγιστο δυνατό κέρδος. Μικροέργα, συντηρήσεις κλπ δεν πρόκειται να υλοποιούνται.
  • Η ποιότητα κατασκευής θα είναι κάκιστη. Νεόδμητες κατασκευές θα είναι γεμάτες κακοτεχνίες και θα παρουσιάζουν συνεχώς προβλήματα. Σε τέτοιες υποδομές θέλουμε να στεγάσουμε τους επισκέπτες μας;
  • Το κόστος κατασκευής θα εκτιναχτεί. Στους 4-5 μήνες ο κάθε εργολάβος θα έχει τόση ζήτηση όπου θα ζητάει εξαιρετικά υψηλές αμοιβές, εύλογα, καθώς θα πρέπει να καλύψει την έλλειψη εργασίας για το υπόλοιπο της χρονιάς.
  • Δεν θα υπάρχουν μόνιμοι εργάτες στο νησί προκειμένου να υλοποιούν τις συντηρήσεις και να αποκαθιστούν τις βλάβες μεσούσης της τουριστικής σεζόν.
  • Η Σαντορίνη λόγω της μοναδικότητάς της έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τον τρόπο και τις συνθήκες δόμησης. Τα ντόπια συνεργεία και εργολάβοι έχουν τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, η οποία λείπει από τα συνεργεία που έρχονται από αλλού. Εφόσον οι ντόπιοι τεχνίτες εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους αυτή η εμπειρία θα χαθεί.
  • Ο ρυθμός της οικοδομικής δραστηριότητας εντός της σύντομης κατασκευαστικής περιόδου θα είναι τόσο έντονος, όπου όλοι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο θα δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης. Τίθεται σοβαρά το θέμα της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, καθώς επίσης των εργατικών ατυχημάτων.
  • Μια συνηθισμένη οικοδομή θα χρειάζεται 3 με 4 χρόνια για να κατασκευαστεί. Αν λάβουμε υπόψη και τη χρονική καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών, η οποία χρειάζεται 2 με 3 χρόνια, όποιος αποφασίσει να ξεκινήσει ένα έργο, θα το αποπερατώσει σε 5-7 χρόνια. Καμία τράπεζα δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο υπό τέτοιες συνθήκες, ενώ όσα έργα εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα, στα οποία υπάρχουν σαφή χρονικά όρια, δεν θα μπορούν να αποπερατωθούν έγκαιρα.
  • Η διάρκεια ισχύος μιας οικοδομικής άδειας είναι 4 χρόνια, δηλαδή 48 μήνες. Με το ισχύον καθεστώς, οι 48 μήνες περιορίζονται στους 20. Αν κάποιος δεν μπορέσει να υλοποιήσει το έργο εντός της χρονικής ισχύος της αδείας τι θα πρέπει να κάνει;
  • Το ισχύον καθεστώς ισχύει και για τα δημόσια έργα. Η υλοποίηση δηλαδή ενός τεχνικού προγράμματος θα χρειάζεται 3πλάσιο χρόνο υλοποίησης; Θα δεχτούν οι εργολήπτες να αναλάβουν ένα έργο με αυτές τις προϋποθέσεις;

Τι προτείνουμε:

  • Η απαγόρευση να αφορά μόνο τις εργασίες που προκαλούν βαριά όχληση (εκσκαφές, σκυροδετήσεις, κατεδαφίσεις, επιχρίσεις με χρήση πρέσας, χρήση κομπρεσέρ αέρος).
  • Απαγόρευση των εργασιών αυτών στη ζώνη της καλντέρας (όπως αυτή ορίζεται στο ΦΕΚ139/Δ/1990) από 01/04 ως 30/10.
  • Απαγόρευση των εργασιών αυτών στους υπόλοιπους οικισμούς από 01/06 ως 15/09.
  • Οι οικοδομικές εργασίες που προκαλούν έστω και ελαφρά όχληση, εντός της τουριστικής σεζόν να υλοποιούνται από τις 10:00 μέχρι τις 14:00.
  • Να ζητηθεί από το ΥΠΕΝ ειδικά για τη Σαντορίνη, οι οικοδομικές άδειες να ισχύουν 8 αντί για 4 χρόνια.

Κανείς δεν χαίρεται όταν μια νέα οικοδομή ξεκινάει δίπλα του. Όμως ο καθένας από εμάς θα πρέπει να θυμάται ότι όταν κατασκευαζόταν το σπίτι του, το κτήριο που στεγάζει την επιχείρησή του, τα δημόσια κτήρια, οι δημόσιες υποδομές, κάθε ανθρώπινο έργο, προκάλεσε όχληση, και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Σαντορίνη αλλά παντού, τόσο Ελλάδα όσο και στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να διατηρηθεί ένας ποιοτικός κατασκευαστικός κλάδος, υπονομεύονται όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες αφού προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η υλοποίηση των έργων που θα τις εξυπηρετήσουν.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη