Με νέα ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θήρας υπενθυμίζει και πάλι σε όλους πως εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος κατάπτωσης πρανών στην Κόκκινη Παραλία, επομένως ισχύει ακόμα η απαγόρευση προσέγγισής της.

Θυμίζουμε ότι σοβαρές κατολισθήσεις είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο του 2013, οπότε και με εντολή της Αστυνομίας αποκλείστηκε η πρόσβαση προς την παραλία. Μια απαγόρευση που στην πράξη δεν εφαρμόστηκε, καθώς οι επισκέπτες αγνοούσαν και συνεχίζουν να αγνοούν τη σχετική προειδοποιητική σήμανση και τελικά βρίσκονται να περπατούν, να κάθονται ή να ξαπλώνουν κάτω από τα πρανή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποχωρήσουν. Κατολίσθηση είχε σημειωθεί και τον Μάιο του 2018. Και οι δύο κατολισθήσεις σημειώθηκαν -ευτυχώς- κατά τις νυχτερινές ώρες και δεν είχαμε τραυματισμούς ή ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της “Έκθεσης επί της κατάπτωσης στην Κόκκινη παραλία και επικινδυνότητας εκδήλωσης νέων καταπτώσεων”, που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (Αύγουστος 2013) και της “Τεχνικογεωλογικής εξέταση καταπτώσεων βράχων στην περιοχή της Κόκκινης παραλίας Ν. Θήρας” που εκπονήθηκε από το ΙΓΜΕ (Ιούλιος 2015), στην πράξη δεν είναι δυνατή η λήψη αποτελεσματικών μέτρων χωρίς να αλλοιωθεί αισθητά το τοπίο και να επηρεαστεί η φύση της παραλίας. “Καθώς η εκδήλωση μιας νέας κατάπτωσης είναι ακαριαία και μη προβλέψιμη χρονικά, επιβάλλεται η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση του κόσμου στη συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη” τονίζει από το 2015 το πόρισμα της αυτοψίας.

Συνεπώς, στο πλαίσιο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής ο Δήμος Θήρας παροτρύνει τους επαγγελματίες του τουρισμού να αποτρέπουν την προσέγγιση των επισκεπτών στην Κόκκινη Παραλία. 

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here