Η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Πλακιωτάκη με εκπροσώπους της CLIA

“Η βιομηχανία της κρουαζιέρας και η περαιτέρω ανάπτυξή της επί ελληνικού εδάφους, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας” δήλωσε σήμερα (8/10) ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ένωσης Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA).

Η Μαρία Δεληγιάννη, εκπρόσωπος Κυβερνητικών και Δημοσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, καθώς και ο Νίκος Μερτζανίδης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της CLIA, παρουσίασαν στον κο Πλακιωτάκη σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, αν και η Ελλάδα κατατάσσεται στους κορυφαίους παγκοσμίως προορισμούς κρουαζιέρας, εντούτοις ο οικονομικός αντίκτυπος της κρουαζιέρας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με την CLIA, η Ελλάδα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη χώρα προορισμού κρουαζιέρας στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς 4,09 εκατ. επιβάτες ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2017. Ο Πειραιάς, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κέρκυρα και το Κατάκολο είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί της χώρας.

Επίσης, όλο και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραμμά τους τα επόμενα χρόνια, καθώς, ήδη από το 2018 σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας που ταξίδεψαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η όποια άγγιξε το 8,5 % με 746.000 επιβάτες, σηματοδοτώντας την απαρχή της επιστροφής της εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Με βάση τα στοιχεία της CLIA, η ανάπτυξη του κλάδου σε διεθνές επίπεδο είναι ραγδαία, με 290 κρουαζιερόπλοια σε λειτουργία και 114 που πρόκειται να κατασκευαστούν σε βάθος οκταετίας. Επίσης, τα ίδια στοιχεία υποστηρίζουν ότι 30.000.000 εκατομμύρια επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν παγκοσμίως με κρουαζιέρα μέχρι το τέλος του 2019 – το οποίο αποτελεί 5% αύξηση συγκριτικά με το 2018 – με παγκόσμια οικονομική συμβολή 135 δισ. δολάρια και 1,1 εκ. δολ. εργασίες στον κλάδο.

Η συζήτηση εστίασε στην ανάγκη ανάπτυξης εθνικού σχεδιασμού συγκεκριμένης στρατηγικής για το είδος κρουαζιέρας που θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη χώρα. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στα κρουαζιερόπλοια μικρού και μεσαίου μεγέθους τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε έναν χώρο με τα γεωγραφικά στοιχεία του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, που χαρακτηρίζονται από μια πολυνησία με μικρά νησιά. Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τη ιδιωτικοποίηση των 10 λιμένων που εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει την ανάπτυξη των υποδομών προς όφελος του κλάδου. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου για την κρουαζιέρα και τρόπους προσέλκυσης των νέων στον κλάδο.

Όπως τόνισε η CLIA, για τις εταιρείες κρουαζιέρας προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των νέων προορισμών, καθώς η Ελλάδα με μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, διαθέτει μεγάλη προοπτική για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Στην καρδιά των δράσεων των εταιρειών κρουαζιέρας παραμένει η παροχή μιας ευχάριστης εμπειρίας διακοπών, φροντίζοντας να διατηρείται η απαραίτητη ισορροπία με την τοπική κοινωνία. Αυτή η αρμονική συνύπαρξη είναι καταλυτική για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης των προορισμών και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων έχει κομβική σημασία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ , ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ” ΕΞΟΔΟ ” ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΟΥΝ, ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΝΤΖΕΣ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΜΒΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΙΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ( ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΧΑΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΟΛΟΙ ΤΟ ΖΟΥΜΕ) ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ PARKINGS.
    ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ/ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΚΑΛΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΟΥΝ ??
    ΑΠΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΟ 5ΩΡΟ, 6ΩΡΟ, 8ΩΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟ ΣΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη