Η Σαντορίνη τίμησε τον Εμμανουήλ Α. Λιγνό

Σε Επίτιμο Δημότη Θήρας αναγορεύτηκε ο Θηραίος δικηγόρος, εκδότης και δημοσιογράφος Εμμανουήλ Α. Λιγνός, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς του και της μέγιστης αφοσίωσής του στο νησί. “Η πολυσχιδής του δράση είχε πάντα ως πηγή έμπνευσης τον τόπο καταγωγής του, τη Σαντορίνη. Εργάστηκε ακούραστα για να προβάλει την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας”, υπογραμμίζεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επίδοση της τιμητικής διάκρισης έγινε την Κυριακή 10/9/23 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του, που διοργάνωσε ο Δήμος Θήρας στο κατάμεστο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Η κεντρική οθόνη της αίθουσας συμπύκνωνε σε δέκα λέξεις όλα όσα χαρακτηρίζουν το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς:

“Μανώλης Λιγνός: ένα όνομα, αναρίθμητα ταλέντα, αέναη ενέργεια, απεριόριστες ιστορίες”.

Με θερμά λόγια για τη ζωή και το έργο του Εμμανουήλ Λιγνού μίλησαν οι συνεργάτες του Θάλεια Καραμολέγκου και Δημήτρης Πράσσος, ο ξάδερφός του Τάσος Μελιχούρτης, η Ειρήνη Κωχ, και ο Ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Ρούσσος. Εγκάρδιοι ήταν και οι σύντομοι χαιρετισμοί που απηύθυναν στην αρχή της εκδήλωσης ο Έπαρχος Θήρας Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, καθώς και οι Νίκος Ζώρζος, Άγγελος Ρούσσος και Μαρία Αργυρού, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, μιλώντας για το πλούσιο αποτύπωμά του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Την εισαγωγική τοποθέτηση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιδήμαρχος Σοφία Κίτσου.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Τα ορόσημα της πορείας του

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Ο Εμμανουήλ Λιγνός είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1971-2007).
  • Υπήρξε εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας “Θηραϊκά Νέα” από το 1970 έως το 2016.
  • Είναι ιδρυτής και διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης Εμμ. Α. Λιγνού από το 1993 έως και σήμερα.
  • Διετέλεσε διευθυντής του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου από το 1995 έως το 1997.
  • Διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ της Πανθηραϊκής Ένωσης από το 1980 έως το 2008.
  • Ήταν ιδρυτής του Λαογραφικού Ομίλου Σαντορίνης (ΛΟΣ)
  • Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Πρόεδρος και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου
  • Υπήρξε μέλος του ΔΣ, ως Γενικός Γραμματέας και σήμερα είναι Επίτιμος Γραμματέας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών
  • Διετέλεσε μέλος του ΔΣ, ως ταμίας, από το 2000 έως το 2008, του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ)
  • Διετέλεσε μέλος του ΔΣ, ως Γενικός Γραμματέας, του Κοινωφελούς Οργανισμού Κυκλάδων Νήσων
  • Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Πτωχοκομείου-Γηροκομείου Θήρας, από το 1994 έως το 2008.
  • Ειναι μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ), καθώς και ερευνητής στο πρόγραμμα “Εκκλησιαστικά κειμήλια Ρωσικής Τέχνης στη Σαντορίνη”, το 1992
  • Διετέλεσε μέλος του ΔΣ, ως ταμίας, από το 2000 έως το 2008, της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ)
  • Υπήρξε εισηγητής κι εκπαιδευτής στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τπου υλοποιήθηκαν από το ΚΕΚ Τεχνική Εκπαιδευτική ΕΠΕ, αναφορικά με: α) την προώθηση αγροτικών παραδοσιακών προϊόντων (1996) και β) τις νέες μεθόδους παραγωγής και εμπορίας οίνου (1999)
  • Ειναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας, μέλος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων και ερευνητής λαογραφίας και συλλογής πρωτότυπου λαογραφικού υλικού
  • Συνεργάτης του προγράμματος “ΣΑΠΦΩ” του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενασχολούμενος με την έρευνα για τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα της Σαντορίνης, από ιστορική και λαογραφική σκοπιά.
  • Έχει αρθρογραφήσει σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια
  • Ήταν επιμελητής της έκδοσης του μνημειώδους τόμου του Μιχαήλ Δανέζη “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” του 1971 και για την εργασία του αυτή έλαβε έπαινο.
  • Υπήρξε διευθυντής της έκδοσης του τόμου Ι.Μ. Δανεζη “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” του 2001, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ
  • Υπήρξε σύμβουλος της έκδοσης του λευκώματος “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και η θάλασσα έτεκε γην” του Δ. Ταλιάνη (εκδόσεις Τοπίο, 1998) και του λευκώματος “ΟΙΑ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ” του Δ. Ταλιάνη (εκδόσεις Τοπίο, 2006)
  • Είχε την επιμέλεια της έκδοσης, της ανθολόγησης κειμένων και σχολίων για τις φωτογραφίες των λευκωμάτων “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΩΘΕΝ” και “Σαντορίνη πινελιά στο Αιγαίο”, με φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννέλου που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Μίλητος, το 2010 και 2012 αντίστοιχα.
  • Είναι διευθυντής της σειράς εκδόσεων “ΘΗΡΑΪΚΑ” της εφημερίδας “Θηραϊκά Νέα”
Ο Εμμανουήλ Λιγνός ομιλητής στο συνέδριο Άμπελος 2003 – Φωτογραφία αρχείου Ηλιότοπος Συνέδρια

Η συμβολή του στην ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής

Ξεχωριστή αναφορά ως Atlantea, μέλος του Ομίλου Ηλιότοπος, θα θέλαμε να κάνουμε στην ενεργή παρουσία και καθοριστική συμβολή του στη σειρά συνεδρίων για τον αγροτικό τομέα που διοργανώθηκαν από την Ηλιότοπος Συνέδρια από το 2003 έως το 2017 (συνέδρια Άμπελος το 2003, 2006 και 2017, συνέδρια για τη μικρόκαρπη τομάτα Σαντορίνης το 2002, 2005 και 2011, συνέδρια για τον φυτογενετικό πλούτο και την αγροτική παράδοση των Κυκλάδων το 2004 και 2012). Ο Εμμανουήλ Λιγνός υποστήριξε ενεργά τη διεξαγωγή των συνεδρίων για την ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής του νησιού και ήταν μάλιστα εμπνευστής και χορηγός των βραβείων που δόθηκαν σε παλιούς αγρότες του νησιού. Ακολουθεί σχετικό αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη