Θέματα υγείας: Ηλιακά εγκαύματα

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, δικό μας ή προσφιλούς μας ατόμου. Η συνήθεια της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο μας έρχεται από παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα με την ακτινοβολία κυρίως της UVB. Σίγουρα η χρήση των αντηλιακών έχει επεκταθεί, ωστόσο είναι αρκετοί αυτοί που παθαίνουν κάποιου βαθμού έγκαυμα. Ειδικά στην Σαντορίνη αυτό μπορεί να παρατηρηθεί σε αρκετούς επισκέπτες μας που δεν έχουν συνηθίσει σε τόσο έντονη ηλιοφάνεια.

Αφού πρώτα υποθέσουμε ότι ξέρουμε τον τρόπο προστασίας, δηλαδή με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, ιδίως για τα παιδιά, με χρήση γυαλιών και καπέλου, με χρήση φανέλας στα μικρά παιδιά όταν παίζουν και με λογική διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, αν έρθει η άσχημη στιγμή που υποστήκαμε ένα έγκαυμα πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω.

[adning id="140783"]

Η εμφάνιση επώδυνης κοκκινίλας είναι η ήπια μορφή εγκαύματος. Άμεσα τοποθετούμε δροσερά επιθέματα τοπικά πχ επί 10 λεπτά δροσερό νερό (όχι παγωμένο) και μετά βρεγμένη πετσέτα. Αυστηρά απαγορεύεται η χρήση αντηλιακού λαδιού, μαγειρικού λαδιού, καλλυντικών δέρματος και γιατροσοφιών όπως γιαούρτι ή οδοντόπαστα ή πάγου. Αυτά μπορεί να μολύνουν το έγκαυμα ή να παγιδεύσουν την αυξημένη θερμοκρασία στο δέρμα και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ο ενοχλητικός πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα όπως ασπιρίνη ή παρακεταμόλη. Όσο πιο γρήγορα γίνεται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές για εγκαύματα που περιορίζουν δραστικά την φλεγμονή και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας φυσαλίδων.

Εάν εμφανιστούν φουσκάλες, απαγορεύεται το σπάσιμο τους από εμάς, παρά μόνον από γιατρό με άσηπτες συνθήκες. Η χρήση αντιβιοτικών αλοιφών, συχνά σε συνδυασμό με κορτιζόνη, είναι συχνά πολύ ωφέλιμες. Ειδικές γάζες με αντιβίωση βοηθούν επίσης.

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών. Φοράτε ελαφριά ρούχα να μην ακουμπούν στο έγκαυμα.

Σε μεγάλης έκτασης εγκαύματα συμβουλευτείτε γιατρό μήπως υπάρχει ανάγκη νοσηλείας. Να θυμάστε πως η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη!

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη