Στη βόρεια πλευρά της καλντέρας συνεχίζει σήμερα 24/1 τις εργασίες του το ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος JOIDES Resolution, που βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής 22/1 μέσα στην καλντέρα, στο πλαίσιο της “Αποστολής 398” του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP).
Η παρουσία του καταγράφεται από την webcam του Ηλιότοπου στο Ημεροβίγλι, που μεταδίδει τη θέα της καλντέρας σε συνεχή ροή, όλο το 24ωρο. Δείτε live εδώ.
Το σκάφος βρίσκεται από τα μέσα Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να πάρει δείγματα και να ερευνήσει τα υποθαλάσσια ιζήματα και τις ηφαιστειοκλαστικές αποθέσεις του χώρου, με στόχο τη βαθύτερη γνώση και κατανόηση της δράσης και εξέλιξης του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης (Χριστιανά, Σαντορίνη, Κουλούμπο). Για τον σκοπό αυτό, ο προγραμματισμός του περιλαμβάνει την εκτέλεση έξι υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, τεσσάρων έξω από την καλντέρα και δύο μέσα σε αυτήν: μία ανάμεσα σε Νέα Καμένη και Οία και άλλη μία μεταξύ Νέας Καμένης και Αθηνιού.
Υπάρχει άραγε κίνδυνος από αυτές τις γεωτρήσεις; Μπορούν αυτές να “ξυπνήσουν” το ηφαίστειο;
Το Atlantea ρώτησε σχετικά τον Δρα Γιώργο Βουγιουκαλάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), ο οποίος ξεκάθαρα απάντησε ότι η παρουσία στη Σαντορίνη του JOIDES Resolution δεν πρέπει να ανησυχεί κανένα!
“Τα βάθη των δειγματοληπτικών γεωτρήσεων θα φτάσουν τα 800 περίπου μέτρα έξω από την καλδέρα και τα 350 μέσα σε αυτήν. Η διάνοιξη των γεωτρήσεων στις επιλεγμένες θέσεις και σε αυτά τα βάθη δεν συνεπάγεται ούτε εισάγει ή μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση κάποιου φυσικού κινδύνου, και βεβαίως δεν είναι δυνατό να “ενοχλήσει” τη σημερινή ήρεμη κατάσταση των ενεργών ηφαιστειακών κέντρων του Κουλούμπου και της Καμένης. Αντίθετα, η γνώση που θα αποκτηθεί από τις αναλύσεις των δειγμάτων και τα συμπεράσματα των μελετών, θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα και να βελτιώσουμε σημαντικά τις εκτιμήσεις μας για τον ηφαιστειακό κίνδυνο στην περιοχή”, εξήγησε περαιτέρω ο κος Βουγιουκαλάκης.