Καταργήθηκε η ΔΑΛ – Άγνωστες οι προθέσεις του Υπ. Ναυτιλίας για το Sea Diamond

Την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων προώθησε το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με τροπολογία που κατατέθηκε την Δευτέρα 16/3 κατά την τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα “Εκσυχρονισμός του Θεσμικού Πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις” στην Επιτροπη Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες 18/3 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καταθέτοντας την τροπολογία περί ΔΑΛ, ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε:

“Έρχομαι σε μια ρύθμιση, την οποία και ως τομεάρχης της Ν.Δ. είχα εισηγηθεί και προεκλογικά είχα δεσμευτεί και αφορά την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ποτέ δεν καταλάβαμε, ούτε τους στόχους, ούτε τον σκοπό της ιδρύσεως του. Η δημόσια Αρχή Λιμένων ιδρύθηκε το 2016 από τον πρώην Υπουργό τον κ. Δρίτσα και σκοπό είχε να παρακολουθεί τις συμβάσεις παραχώρησης στο λιμάνι του Πειραιά. Είχε ιδρυθεί και αντίστοιχη δημόσια αρχή στη Θεσσαλονίκη, όμως ποτέ δεν καταλάβαμε ούτε τον λόγο της δημιουργίας ούτε βεβαίως το αντικείμενο της, αφού οι περισσότερες αρμοδιότητες της επικαλύπτονταν από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, τη Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Ο απώτερος σκοπός ήταν η δημιουργία κάθε είδους κωλύματος στην ομαλή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων της χώρας μας. Από το έργο της μέχρι σήμερα δικαιωθήκαμε, διότι πραγματικά η μόνη αρμοδιότητα με την οποία ασχολήθηκε η Δημόσια Αρχή Λιμένων ήταν η αρμοδιότητα των ναυαγίων. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις έδρασε και πέραν των ορίων της αρμοδιότητάς της.

Η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της για ένα δημόσιο που θα λειτουργεί με σαφές, ενισχυμένο και διαφανές πλαίσιο εποπτείας, του κάθε ιδιωτικού φορέα, εθνικού και διεθνούς, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Πρόθεσή μας είναι η ένταξη των ιδιαίτερων πράγματι εποπτικών δράσεων των παραχωρούμενων λιμένων σε ειδική δομή της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικών Υποδομών και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου.”

Κάνοντας λόγο για περιπτώσεις που η ΔΑΛ έδρασε πέρα από τα όρια της αρμοδιότητάς της, ο Υπουργός εννοεί την περίπτωση της ανέλκυσης του Sea Diamond που είναι βυθισμένο στην καλντέρα της Σαντορίνης από τον Απρίλιο του 2007, και για την οποία είχε προκηρύξει η ΔΑΛ ανοιχτό διαγωνισμό.

Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου η ΔΑΛ ήρθε σε σύγκρουση με τον Υπουργό για το θέμα του Sea Diamond, καθώς 4 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής προφορών και την αποσφράγιση των φακέλων ο κος Πλακιωτάκης απέστειλε προς τη ΔΑΛ έγγραφο, με το οποίο έδωσε την εντολή ανάκλησης της διαγωνιστικής διαδικασίας με το επιχείρημα ότι “…η αρμοδιότητα ανέλκυσης και απομάκρυνσης ναυαγίων ασκείται από τους οικείους φορείς διοίκησης και διαχείρισης λιμένων κατά τα οριζόμενα στο ν. 2881/2001…. Ως εκ τούτου στην προκειμένη περίπτωση αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των σχετικών διαδικασιών είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.” Στον ακυρωθέντα διαγωνισμό υπήρχε ενδιαφέρον ανέλκυσης από δύο κινέζικες εταιρείες.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού έρχεται σε αντίθεση με απόφαση του ΣτΕ από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με την οποία η ευθύνη διαχειρίσεως και αντιμετωπίσεως του κινδύνου που απορρέει από το ναυάγιο του Sea Diamond ανήκει εκτός από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας και στην Κεντρική Διοίκηση (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας). Το δε ΛΤ Θήρας έχει δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν την αδυναμία του να φέρει εις πέρας μία τόσο δύσκολη διαδικασία.

Μετά και τη νέα αυτή εξέλιξη, η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond, που ζητά επιτακτικά εδώ και 13 χρόνια την απομάκρυνση του ναυαγίου από την καλντέρα, θέτει ερωτήσεις προς τον Υπουργό και ζητά απαντήσεις για τα παρακάτω:

  1. Μετά την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ποια ανεξάρτητη αρχή του υπουργείου Ναυτιλίας θα αναλάβει το έργο της ανέλκυσης ναυαγίων και θα συνεχίσει να αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα ναυαγιαιρέσεων;
  2. Γνωρίζει την απόφαση 1820/2019 του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Ναυτιλίας έχει την παράλληλη και αυτοτελή υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο 2881/2001 “Περί ανέλκυσης ναυαγίων” και να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες ανέλκυσης όπως έκανε η Δημόσια Αρχή Λιμένων; Τι έχει σκοπό να πράξει προς την κατεύθυνση αυτή;
  3. Αφού ως τομεάρχης της Ν.Δ. θυμάται την προεκλογική του δέσμευση για την κατάργηση της ΔΑΛ, μήπως θυμάται και τις δηλώσεις του στις 11-2-2017 κατά την περιοδεία του στο νησί της Σαντορίνης όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: “Επιπλέον, στο βυθό του συγκεκριμένου λιμένα, παραμένει ακόμη βυθισμένο το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που αποτελεί  ωρολογιακή βόμβα για το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού και παρά τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει ανασυρθεί”.

Στο μεταξύ, στις 5/3/2020 το Αστικό Εφετείο Πειραιά, ανέβαλε (για τις 24/9/2020) την ακροαματική του διαδικασία, έπειτα από αίτημα της πλοιοκτήτριας του Sea Diamond, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαστική πραγματογνωμοσύνη που διετάχθη σχετικά με τη ρύπανση που προκαλεί το ναυάγιο στην θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, και η οποία καθυστερεί λόγω αδυναμίας εύρεσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με την απόφαση 464/2014 του Πρωτοδικείου Πειραιώς το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί 6 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχη πραγματογνωμοσύνη διενεργήθηκε και για λογαριασμό του Δήμου Θήρας το καλοκαίρι του 2019 και κατέληξε στο συμπέρασμα της άμεσης αναγκαιότητας της ανέλκυσης του Sea Diamond.

“Οι κάτοικοι της Σαντορίνης, πιστοί στο δίκαιο αγώνα μας εδώ και 13 χρόνια, για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001, του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002, προκειμένου να υποχρεώσει την πλοιοκτήτρια ως υπεύθυνη του ναυαγίου και τον αλληλασφαλιστικό της οργανισμό να πληρώσουν για την ανέλκυση του Sea Diamond, η οποία είναι απαραίτητη και εφικτή σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές πραγματογνωμοσύνες!” καταλήγει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη