Ξανά πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Το 2020 έκλεισε για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας πετύχει επιδόσεις που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη φέρνουν στην κορυφή μεταξύ των Περιφερειών της χώρας ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ-2014-2020.

Βάσει των απολογιστικών στοιχείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της  Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης, για την πρόοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” για το 2020, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων (πραγματοποιηθείσες δαπάνες προς πιστοποίηση), με ποσοστό 56,13%, όπως επίσης και στην πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης (61,92%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του μέσου όρου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 (ποσοστό 53,89%) αλλά και σημαντικά υψηλότερο του μέσου ποσοστού απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων (ποσοστό 43,51%).

“Τα παραπάνω ποσοστά που αποτυπώνουν την επιτυχία του Νοτίου Αιγαίου, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, στην πιο δύσκολη Περιφέρεια της χώρας, δουλειά που συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς, αψηφώντας ακόμη και τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Η πορεία αυτή δημιουργεί την βεβαιότητα ότι στο τέλος της προγραμματικής αυτής περιόδου -στο τέλος του 2023- θα έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ που αναλογούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027 θα φέρει στο Νότιο Αιγαίο αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 357 εκατ. ευρώ, έναντι των 172 εκατ. ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, απόρροια της επιτυχημένης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει νέα κατηγοριοποίηση για το Νότιο Αιγαίο, που δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις περισσότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου του ότι οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια  μετέτρεψαν τους ευρωπαϊκούς πόρους –που διατίθενται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτίστως του ΕΣΠΑ- στο κυρίαρχο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη