19.1 C
Santorini
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Μαθητικός διαγωνισμός “Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης”

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αποκλειστικά σχολεία β’θμιας εκπαίδευσης των 52 Δήμων-μελών του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ - Αιτήσεις συμμετοχής ως τις 30/1

Πρωτοσέλιδα

Για 2η συνεχή χρονιά το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα “Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης”.

Ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε από το ΔΑΦΝΗ στο πλαίσιο δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2020-2021. Η ανταπόκριση τόσο των Δήμων όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πολύ θετική με περισσότερους από 230 μαθητές και μαθήτριες και 50 εκπαιδευτικούς από 28 σχολεία που ανήκουν σε 21 νησιωτικούς Δήμους-Μέλη του ΔΑΦΝΗ να καταθέτουν 32 ολοκληρωμένες προτάσεις για έργα κοινής ωφέλειας για τον τόπο τους. Μάλιστα, για τις 8 προτάσεις που έλαβαν το Βραβείο Υλοποίησης, το ∆ΑΦΝΗ έχει αναλάβει την εκπόνηση των αντίστοιχων µελετών, σε συνεργασία µε τους ∆ήµους.

Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται, ως πολίτες του μέλλοντος των νησιών τους, να εμπνευστούν από την Ατζέντα των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας “Έξυπνα Νησιά” και να συμβάλουν ενεργά στο σχεδιασμό του τόπου τους. Στόχος είναι να αντιληφθούν οι μαθητές τον τρόπο και τις προκλήσεις υλοποίησης των έργων αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να αφουγκραστεί τις προτάσεις και τα όνειρά τους για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Η φετινή θεματική του Μαθητικού Διαγωνισμού θα είναι επικεντρωμένη στην κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ζητείται να προτείνουν έργα με βασικό γνώμονα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της στις νησιωτικές περιοχές στους τομείς:

  • ενίσχυση ενεργειακής αποδοτικότητας, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χρήση καθαρότερων τρόπων μετακίνησης,
  • ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων και δημοσίων χώρων,
  • ολοκληρωμένη, βιώσιμη και αποδοτική διαχείριση υδατικών πόρων και
  • πρόληψη, μείωση παραγωγής και κυκλική διαχείριση απορριμμάτων.

Για τα σχολεία που θα διακριθούν στο διαγωνισμό, το ΔΑΦΝΗ θα αναλάβει την εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών και την γενικότερη ωρίμανση των έργων σε συνεργασία με τους Δήμους, ακολουθώντας συμμετοχικές διαδικασίες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν αποκλειστικά σχολεία β’θμιας εκπαίδευσης των 52 Δήμων-μελών του ΔΑΦΝΗ. Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι ανοιχτές έως την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και τα κριτήρια συμμετοχής, θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού και στη σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Λόγω των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, όλες οι διαδικασίες είναι καταλλήλως προσαρμοσμένες και θα υλοποιηθούν διαδικτυακά.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Σαντορίνη: Πρώτες ενδείξεις για χρονιά ρεκόρ

Δυναμικά ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για τη Σαντορίνη, με το νησί να καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις τόσο ως προς τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, όσο και ως προς τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα.