Σαντορίνη: Νέα παράταση για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών

Την τροποποίηση του άρθρου 33 του Κανονισμού Καθαριότητας και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του Δήμου Θήρας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή (15/4) συνεδρίασή του.

Μετά από σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τα παρακάτω:

– Παράταση των οικοδομικών εργασιών εντός των παραδοσιακών οικισμών των Φηρών, του Ημεροβιγλίου, της Οίας, του Καρτεράδου, του Πύργου, της Μεσαριάς, της Έξω Γωνιάς, της Μέσα Γωνιάς, του Βόθωνα, του Μεγαλοχωρίου, του Εμπορείου, του Ακρωτηρίου και της Θηρασιάς μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

– Παράταση των οικοδομικών εργασιών στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των οικισμών Επισκοπής Γωνιάς (Καμάρι), Βουρβούλου και Περίσσας Εμπορείου μέχρι τις 15 Μαΐου 2024.

Σε αυτή την απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται οι ελαιοχρωματισμοί και οι αποκαταστάσεις βλαβών ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων καθώς και οι εργασίες που πραγματοποιούνται εσωτερικά των κτισμάτων και προκαλούν ασήμαντη και σύντομη όχληση στους οικισμούς της νήσου Θήρας και Θηρασίας όπως περιγράφονται ανωτέρω.

Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύονται μετά τις παραπάνω ημερομηνίες όλες οι οχλούσες δραστηριότητες, και ειδικότερα οι εκσκαφές, σκυροδετήσεις, κατεδαφίσεις, επιχρίσεις, χρήση κομπρεσέρ αέρος, χρήση μπετονιέρας, χτισίματα κ.λπ.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση οικοδομικών εργασιών για τις περιοχές σε όλο το μήκος της καλντέρας, εντός και εκτός οικισμού, εξακολουθεί να ισχύει για το διάστημα από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου.

Επίσης, για τα πάσης φύσεως έργα, των οποίων αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Θήρας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, η Γεωθήρα Μ.Α.Ε., η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Ελληνικό Δημόσιο ή οι συμβεβλημένοι με αυτούς εργολάβοι, ισχύουν τα παρακάτω:
α. Επιτρέπονται οι εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Θήρας.
β. Κατά το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους επιτρέπονται οι εργασίες στην περιοχή της καλντέρας εντός και εκτός οικισμών όπως αυτή χωρικά προσδιορίζεται από το ΦΕΚ 139/Δ/1990, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας.

Επιπλέον, για τα έργα που εκτελούνται από τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (Οργανισμοί τηλεπικοινωνιών, ΔΕΥΑΘ, ΔΕΔΔΗΕ) οι εργασίες επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Θήρας και στην περιοχή της καλντέρας, εφόσον έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τους αρμόδιους φορείς. (π.χ. ΕΦΑ Κυκλάδων, Νεότερων Μνημείων, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Θήρας).

Σε περίπτωση έκτακτων βλαβών που απαιτούν άμεσες τομές οδοστρωμάτων, ερεισμάτων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων ή κοινόχρηστων χώρων και όταν είναι αδύνατη η προ των εργασιών λήψη αδείας, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 5 του εγκεκριμένου κανονισμού εκτέλεσης εργασιών και χορήγησης αδειών για εκσκαφές και τομές επί των οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων αρμοδιότητας Δήμου Θήρας (Απόφαση ΔΣ 45/2022) και δεν ισχύουν τα προαναφερόμενα.

Κατά τα λοιπά η υπ’ αριθ. 86/2022 Απόφαση Δ.Σ., που αφορά στον Κανονισμό Καθαριότητας και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, παραμένει ως έχει.

Διαφήμιση

Κατά τη εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Γιάννης Ρούσσος σημείωσε ότι ο εν λόγω κανονισμός εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών θα αλλάξει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα ληφθούν υπόψη και οι ενστάσεις και προτάσεις του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας.

Κατά την ψηφοφορία, όλοι ψήφισαν θετικά πλην της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Αργυρού που ψήφισε αρνητικά, θεωρώντας πως ο κανονισμός οδηγεί μια σειρά επαγγελματιών γύρω από την οικοδομή στην ανεργία για ένα περίπου εξάμηνο και επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους που σταματούν την εργασία τους.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη