24.2 C
Santorini
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Sea Diamond: Νέες διαρροές ρύπων και δικαστικές εξελίξεις

Απορρίφθηκαν οι απαιτήσεις του Δήμου Θήρας στην από 5-3-2012 αγωγή του, τόσο για την αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης όσο και για το πανθηραϊκό αίτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου.

Πρωτοσέλιδα

Την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες και εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού διαρροές ρύπων από το ναυάγιο του Sea Diamond, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ελαιώδη και πισσώδη μίγματα που αναδύονται καθημερινά από το ναυάγιο, εντός και εκτός του αντιρρυπαντικού φράγματος, τα οποία ο κυματισμός μεταφέρει σε διάφορες κατευθύνσεις, άλλοτε προς τις γειτονικές ακτές και άλλοτε προς το ηφαίστειο.

Για τις διαρροές αυτές ενημερώθηκε τόσο το Λιμεναρχείο Θήρας όσο και η αρμόδια αρχή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και αποφασίστηκε να γίνει επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Θήρας, αφού επιστρέψει στο νησί η Λιμενάρχης.

Στο μεταξύ, με την απόφαση 350/9-7-2021, του Ναυτικού Τμήματος του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά – απορρίπτονται όλες οι απαιτήσεις του Δήμου Θήρας στην από 5-3-2012 αγωγή του, τόσο για την αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης όσο και για το πανθηραϊκό αίτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση 464/2014 του Αστικού Πρωτοδικείου Πειραιά, η πλοιοκτήτρια είχε υποχρεωθεί σε άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond με δικά της έξοδα και σε καταβολή αποζημίωσης 14 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Δήμο Θήρας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Με την παρούσα απόφαση απορρίπτεται κάθε αίτημα του Δήμου Θήρας, καθώς “…ναι μεν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως οι ΟΤΑ, μπορούν να επιδιώκουν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους έναντι του Κράτους, δεν μπορούν όμως να επικαλεστούν προς τούτο την προσωπικότητά τους έναντι μόνης της περιβαλλοντικής επιδείνωσης από τη δράση ιδιωτών, αφού δε θίγονται από αυτήν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν και σε υποβαθμισμένο περιβάλλον”.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν αποφασίσει ομόφωνα να αιτηθούν συνάντηση με τον Δήμαρχο, την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Θήρας, με πρόταση να ασκηθεί από τον Δήμο αίτηση αναίρεσης της απόφασης 350/9-7-2021 του Αστικού Εφετείου, προς τον Άρειο Πάγο.

Επίσης, έχουν ορίσει επόμενη συνάντηση για το Σάββατο 15/1/22, ώρα 17:00, μπροστά στο Γενικό Λύκειο Θήρας στα Φηρά, στην οποία καλούνται όλα τα μέλη αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες για λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής.

“Τον Απρίλιο του 2022 κλείνουμε 15 χρόνια παραμονής του βυθισμένου “πλωτού ξενοδοχείου” Sea Diamond στα γαλανά νερά της καλντέρας μας. Δεκαπέντε χρόνια συνεχιζόμενης ρύπανσης και πολιτικής αδράνειας. Δεκαπέντε χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης, που έχει κάνει γνωστή την πατρίδα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή και συνεχίζει:

“Από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μόνο μεγάλα λόγια εισπράξαμε, εμπαιγμό και κοροϊδία. Και παρότι η νομοθεσία “Περί Ανέλκυσης Ναυαγίων” είναι ξεκάθαρη, παραδόξως στην περίπτωση του Sea Diamond, εδώ και 15 χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ούτε από τα αρμόδια Υπουργεία της Πολιτείας, αλλά ούτε και από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές”.

Καλώντας τον λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση, η Συντονιστική Επιτροπή επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της για άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, “ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα επιφέρει αυτό στην πλοιοκτήτρια και τον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό, όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα και πολιτισμένα κράτη του κόσμου”.

Σημειώνεται πως την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΕΟΔΥ: Τα στοιχεία της εβδομάδας 26/9-2/10 για την εξέλιξη της Covid-19

Όλα τα δεδομένα της σημερινής έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2022 (ISO 39/2022).