Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα Φηρά

Τη λήψη Κανονιστικής Απόφασης για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοινότητα Θήρας (Φηρών) για όλο το χρόνο αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στη συνεδρίαση της Τετάρτης 13/3.

Όπως συνέβη και στις περιπτώσεις της Οίας και του Καμαρίου, η κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή των Φηρών περιλαμβάνει προτάσεις προς άμεση υλοποίηση, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμες προτάσεις προς περαιτέρω διερεύνηση μέσω εξειδικευμένων μελετών.

Τα προτεινόμενα μέτρα προς άμεση εφαρμογή περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις μόνιμου χαρακτήρα, απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένα οδικά τμήματα, επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μετατροπή των τοπικών οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, καθώς το τοπικό οδικό δίκτυο των Φηρών δεν έχει τα απαραίτητα γεωμετρικά χαρακτηριστικά για τη διαμόρφωση πεζοδρομίων και διαδρόμων κίνησης πεζών με ταυτόχρονη στάθμευση των οχημάτων.

Ως προς τους χώρους επιβίβασης/αποβίβασης τουριστικών λεωφορείων, στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης διερευνήθηκε η δυνατότητα μετακίνησης της υφιστάμενης στάσης τουριστικών λεωφορείων (στον δρόμο μπροστά από το ΓΕΛ Θήρας) και διαμορφώθηκαν δύο ενδεικτικές εναλλακτικές προτάσεις, όπου δε θα επιτρέπεται η στάθμευση των λεωφορείων, παρά μόνο η ολιγόλεπτη στάση για επιβίβαση/αποβίβαση (έως 15 λεπτά). Η στάθμευση των λεωφορείων θα πρέπει επίσης να γίνεται σε άλλον χώρο εκτός του οικισμού των Φηρών. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τη μελέτη, ίσως να μην είναι εφικτό να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2024, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο και προτείνεται να εφαρμοστεί τις επόμενες τουριστικές περιόδους.

Η κυκλοφοριακή μελέτη καταθέτει επίσης προτάσεις για χώρους στάθμευσης ενοικιαζόμενων οχημάτων, χώρους εξυπηρέτησης οχημάτων mini bus, μετακίνηση σταθμού ΚΤΕΛ.

Προτείνεται επίσης η διαμόρφωση διαδρόμων πεζών με διακριτή διαγράμμιση εκατέρωθεν κρίσιμων οδικών αξόνων με πολύ μεγάλο φόρτο πεζών, η εφαρμογή πεζοδιαβάσεων, η απαγόρευση εισόδου βαρέων οχημάτων στις οδούς Μητροπόλεος και Δεκιγαλά, η αναδιαμόρφωση ορίων ταχύτητας, η συμπλήρωση υφιστάμενης σήμανσης, ο καθορισμός και τήρηση ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων.

Οι προτάσεις μεσοπρόθεσμης-μακροπρόθεσμης εφαρμογής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εφαρμογή επιπρόσθετων μονοδρομήσεων, μετατροπή επιπλέον οδών σε ήπιας κυκλοφορίας, εφαρμογή μόνιμων πεζοδρομίων σε όλο το κύριο οδικό δίκτυο, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης τουλάχιστον τριών επιπέδων για επιβατικά ΙΧ, διαμορφώσεις κόμβων, διαχείριση της στάθμευσης, λειτουργία αστικής συγκοινωνίας που θα ενώνει τα Φηρά με Ημεροβίγλι και Φηροστεφάνι αλλά και με τους χώρους στάθμευσης, ελεγχόμενη πρόσβαση σε πεζοδρόμους κ.ά.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Συστάσεις από τη Δημοτική Κοινότητα Θήρας μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα
Στο μεταξύ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πόλης και των κατοίκων της και μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα, η Δημοτική Κοινότητα Θήρας, με ανακοίνωσή της, καλεί τους οδηγούς με βαρέα οχήματα να χρησιμοποιούν τους περιφερειακούς δρόμους και όχι την κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης για την αποφυγή κυκλοφοριακού εμφράγματος ιδιαίτερα τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης του δημοτικού σχολείου, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούν τον μικρό περιφερειακό δρόμο.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη