Σαντορίνη: Νομοθετήθηκε η χωροθέτηση για την ενδιάμεση φάση της διαχείρισης απορριμμάτων

Νόμος του κράτους έγινε χθες (21/3) το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη χωροθέτηση της ενδιάμεσης φάσης για τη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Θήρας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι σε οριοθετημένο τμήμα της περιοχής “Αλωνάκι”, εκεί όπου μέχρι σήμερα λειτουργεί ο ΧΑΔΑ, μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα μεταβατικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων με δυνατότητα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, η οποία θα λειτουργεί μέχρι την υλοποίηση και την έναρξη λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων και για μάξιμουμ πέντε χρόνια.

Μετά τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν “ναι” και 55 βουλευτές ψήφισαν “όχι”. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από σχετική απόφαση του κόμματος από τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Θυμίζουμε ότι πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εκδηλώσει την αντίδρασή τους τόσο για το σύντομο χρονικό διάστημα που τέθηκε σε διαβούλευση το εν λόγω σχέδιο νόμου, όσο και για το ότι περιείχε διατάξεις επιβαρυντικές για την ελληνική φύση. Ως προς το άρθρο που αφορά στην ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διαβούλευσης εκφράστηκαν αντιρρήσεις τόσο από την τοπική ΕΛΛΕΤ όσο και από κατοίκους του νησιού και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σήμερα, ο Δήμος Θήρας εκφράζει την ικανοποίησή του την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που ανάβει το “πράσινο φως” για το έργο της μεταβατικής φάσης για την διαχείρισης των απορριμμάτων και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στην παράλληλη δημοπράτηση των έργων της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και της ενδιάμεσης φάσης, όταν βέβαια δοθεί και η έγκριση που εκκρεμεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας αναφέρει τα παρακάτω:

“Με νομοθετική διάταξη, που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, άναψε το “πράσινο φως” για την υλοποίηση του έργου της λεγόμενης “ενδιάμεσης φάσης” για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στο τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Θήρας και στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί σύγχρονη λύση στο χρονίζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων στη Σαντορίνη.

Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Σκρέκας όσο και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ν. Ταγαράς, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Ε. Μπακογιάννης, με ρεαλισμό, ευαισθησία και αποφασιστικότητα εισηγήθηκαν και υποστήριξαν τη λυτρωτική για τα νησιά μας διάταξη, η οποία ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με αυτήν οριοθετείται συγκεκριμένος χώρος στη θέση “Αλωνάκι”, εντός του οποίου μπορεί να τοποθετηθούν οι φορητές εγκαταστάσεις της μερικής επεξεργασίας και δεματοποίησης των απορριμμάτων που θα ανακτώνται από τον υπερκορεσμένο και παράνομο ΧΑΔΑ του νησιού.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η διάταξη βρέθηκε στο στόχαστρο εκείνων που συστηματικά θεωρητικολογούν, καταγγέλλουν, κατακρίνουν, αλλά ουδέποτε προτείνουν. Πρόκειται για τους μόνιμους “εραστές” της απραξίας και του “όχι σε όλα”. Γι’ αυτούς που δεν εξεγείρονται μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση του επί εικοσαετία παράνομα λειτουργούντος ΧΑΔΑ, διαρρηγνύουν όμως τα ιμάτιά τους γιατί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και η ενδιάμεση φάση θα γίνουν στο χώρο που σήμερα δεσπόζει η ανεξέλεγκτη χωματερή!

Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των Σαντορινιών απαιτεί την πλήρη εξάλειψη αυτής της περιβαλλοντικής και αισθητικής ασχήμιας, και αυτό θα κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Έχοντας ως μοναδική πλέον εκκρεμότητα την σχετική έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Θήρας είναι έτοιμος να προχωρήσει στην παράλληλη δημοπράτηση των έργων της Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και της ενδιάμεσης φάσης. Έργα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Χαιρετίζουμε την αποφασιστική και υποστηρικτική προς την Σαντορίνη στάση της κυβέρνησης και προχωράμε”.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη