17.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πλαστική ρύπανση μέχρι εκεί που δε φτάνει ο άνθρωπος

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της Greenpeace και του ΕΛΚΕΘΕ από δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου

Share

Από τις παραλίες της χελώνας Caretta caretta στην Ζάκυνθο, μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου και από τον βυθό της Καλντέρας στην Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα, τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οδηγώντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Με την ολοκλήρωση της περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε, αποκαλύπτοντας το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Περισσότεροι από 2.000 πολίτες που επισκέφτηκαν το πλοίο Rainbow Warrior δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν δράση για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης, ενώ νησιά όπως η Σύρος κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Rainbow Warrior, έγιναν τριών ειδών καταγραφές σε παραλίες: α) δειγματοληψία άμμου για παρουσία και ταυτότητα μικροπλαστικών από το επιστημονικό τμήμα της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Exeter β) καταγραφή ποσότητας και ταυτότητας μακροπλαστικών γ) διεξοδική φωτογραφική καταγραφή. Σχεδόν σε όλες τις παραλίες που επιλέχθηκαν, εντοπίστηκαν πλαστικά σε μεγάλες ποσότητες.

Η Greenpeace πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν.

[adning id="140783"]


“To πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος, όπως επιβεβαίωσε και η έρευνά μας με το Rainbow Warrior. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας και όπως με κάθε ασθένεια, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού”, δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

“Η πλαστική ρύπανση είναι από τα λίγα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, στα οποία η προσωπική μας συμβολή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ευτυχώς, το διεθνές κίνημα ενάντια στο πλαστικό μιας χρήσης και στην κουλτούρα της σπατάλης γιγαντώνεται καθημερινά. Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο”,  τόνισε ο Άλκης Καφετζής.

Για την καταγραφή των πλαστικών αντικειμένων στον βυθό των ελληνικών θαλασσών, χρησιμοποιήθηκε καλωδιακή κάμερα καταγραφής βυθού (dropcam). Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 39 πλαστικές σακούλες και υπολείμματα σακουλών, 12 υπολείμματα αλιευτικών εργαλείων (σχοινιά και δίχτυα), 14 μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, 11 ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ, 3 πλαστικές συσκευασίες και 5 απροσδιόριστα πλαστικά αντικείμενα.

Αν και τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας:

  • Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 84 σκουπίδια, τα οποία στην πλειονότητά τους ήταν πλαστικές σακούλες, ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ και άλλα αντικείμενα μιας χρήσης.

  • Σε δύο μικρές δυσπρόσιτες παραλίες της Ηρακλειάς, εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, καταμετρήθηκαν συνολικά 514 πλαστικά αντικείμενα. Σε μια απόμερη μικρή παραλία μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα της Μυκόνου, καταμετρήθηκαν 821 πλαστικά αντικείμενα.

  • Στη συντριπτική πλειονότητα των 13 δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την επιφάνεια της θάλασσας, βρέθηκαν μικροπλαστικά και μικροΐνες πλαστικού ορατές με γυμνό μάτι. Οι αναλύσεις που θα πραγματοποιήσει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα για εκείνα που απαιτούν ειδικές διαδικασίες για να εντοπιστούν.

  • Κατά τον καθαρισμό των παραλιών Βροντόνερο, Λαγανάς (εντός του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου) και Κρυονέρι στην Ζάκυνθο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 σακούλες των 60 λίτρων, με την πλειονότητα των σκουπιδιών να είναι πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη