Προληπτικά μέτρα για ενδεχόμενο κατολισθητικό κίνδυνο σε Σαντορίνη και Θηρασιά

Απαγόρευση πρόσβασης οχημάτων στο Αμμούδι και περιορισμό του αριθμού των αποβιαβαζομένων και αναχωρούντων επιβατών στον Όρμο Φηρών, για την περίοδο 1/6-31/10/2024, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 25/5 και δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ.

Η ΚΥΑ αφορά σε λήψη προληπτικών μέτρων σε επιμέρους σημεία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς προς αποφυγή έκθεσης σε κατολισθητικό κίνδυνο για την περίοδο 1/6-31/10/2024

Ειδικά στο Αμμούδι, όπου προβλέπεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων (με εξαίρεση των οχημάτων τροφοδοσίας 5πμ-10πμ) από τη διασταύρωση προς Κάθαρο μέχρι τον λιμενίσκο στου Αμμουδιού, τα νέα δεδομένα αλλάζουν άρδην την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της Θηρασιάς.

Θυμίζουμε ότι σε συνέχεια κατολίσθησης που είχε σημειωθεί στα τέλη Απριλίου στη Θηρασιά, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές, στα μέσα Μαΐου είχε ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια, όπου συμφωνήθηκε η εφαρμογή άμεσων παρεμβάσεων.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Πιο συγκεκριμέα στην ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, προβλέπονται τα παρακάτω:

α) Στον Οικισμό Αμμούδι απαγορεύεται η κυκλοφορία και διέλευση παντός είδους οχημάτων στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα Αμμούδι (Σημείωση σύνταξης: Προφανώς εννοεί τη διασταύρωση προς Κάθαρο όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη που περιλαβάνεται στην ΚΥΑ). Εξαιρούνται τα οχήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων από τις 5 πμ έως τις 10 πμ.

β) Στον Όρμο Φηρών (παλιό λιμάνι Φηρών) αποφασίζεται η ελεγχόμενη από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές αποβίβαση και αναχώρηση των επιβαινόντων στα κρουαζιερόπλοια, έτσι ώστε στον παλαιό λιμένα και στον χώρο μπροστά από το τελεφερίκ του Όρμου των Φηρών να μην αναμένουν πάνω από 500 άτομα. Επιπλέον, οι αρμόδιες λιμενικές αρχές εξουσιοδοτούνται να εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου του κατάπλου και απόπλου πάσης φύσεων σκαφών από και προς Θηρασιά, Παλαιά και Νέα Καμένη.

γ) Στον Όρμο Αθηνιός (λιμάνι) αποφασίζεται η λήψη μέτρων ελέγχου κυκλοφορίας των αποβιβαζόμενων οχημάτων, με κατά προτεραιότητα αποβίβαση των επαγγελματικών ΙΧ και έπειτα των λεωφορείων και τα φορτηγών, ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος στην οδό, τόσο κατά την αποβίβαση όσο και κατά τον απόπλου των πλοίων της γραμμής.

Επίσης, η ΚΥΑ προβλέπει την τοποθέτηση -με ευθύνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου- προειδοποιητικής σήμανσης σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) για την ύπαρξη κατολισθητικού κινδύνου στον δρόμο προς Αμμούδι, στο περιπατητικό μονοπάτι προς Αμμούδι, στο περιπατητικό μονοπάτι προς Αρμένη, στο περιπατητικό μονοπάτι στο Φηροστεφάνι, στο παλιό λιμάνι των Φηρών, στον δρόμο του Αθηνιού, κατά μήκος του όρμου του Κόρφου στη Θηρασιά, καθώς και στο περιπατητικό μονοπάτι που από Κόρφο προς τον οικισμό της Θηρασιάς.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ανάρτηση της εν λόγω ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης σύμβασης ύψους 300.000 ευρώ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση έργων συντήρησης και πρώτης επέμβασης στη Σαντορίνη, καθώς και την έγκριση κονδυλίων 230.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης από τον ΟΑΣΠ. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί δέσμη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων απομείωσης του κατολισθητικού κινδύνου που θα υλοποιηθούν με βάση μελέτη του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα και του ΕΚΠΑ. Τα έργα αφορούν κατά κύριο λόγο σε εκτεταμένες αντιστηρίξεις κατά μήκος της περιοχής της καλδέρας, υποστήριξη πρανών σε σημεία υψηλού κινδύνου και αντίστοιχες δομικές παρεμβάσεις.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη