Προς κατάργηση τα πλαστικά μιας χρήσης στις χώρες της ΕΕ

Σε προσωρινή συμφωνία κατέληξαν οι Βρυξέλλες όσον αφορά σχέδιο της ΕΕ για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια και τα πλαστικά πιάτα.

Η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας, χώρας που ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία, κάνοντας λόγο για “ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια”. Η προσωρινή αυτή συμφωνία θα πρέπει σε επόμενη φάση να εγκριθεί επισήμως από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

Περισσότερο από το 80% των απορριμμάτων που μολύνουν τις θάλασσες είναι πλαστικά, είχε διατυπώσει τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την πρότασή της να απαγορευτούν μια σειρά από πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές από άλλα υλικά.

Τα πλαστικά απορρίμματα συνιστούν μεγάλο πρόβλημα για τους ωκεανούς, καθώς λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσής τους, τα ίχνη τους εντοπίζονται συχνά στα θαλάσσια είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φάλαινες και τα θαλάσσια πουλιά, όπως και στα ψάρια και τα θαλασσινά, που καταλήγουν τελικά στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here