Χωρίς καλαμάκι! Το ‘χουμε;

Αν πριν μερικά χρόνια έλεγε κάποιος στους Έλληνες καταναλωτές ότι θα πρέπει να περιορίσουν δραματικά την πλαστική σακούλα για τα ψώνια τους, μάλλον εισέπραττε ειρωνικό γέλιο. Κι όμως, από την αρχή του έτους οι Έλληνες έχουν καταφέρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό να αλλάξουν συνήθειες χρόνων και να βάλουν στη ζωή τους τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση πλαστικού.

Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις (πρωτοπόρες οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία), το επόμενο στοίχημα για την Ελλάδα είναι το πλαστικό καλαμάκι. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι αρκετές: μεταλλικά, γυάλινα, χάρτινα, μπαμπού και βέβαια να μην χρησιμοποιείς καθόλου καλαμάκια. Θα καταφέρουν οι Έλληνες να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να απαρνηθούν τα καλαμάκια μιας χρήσης; Μπορεί σήμερα να ακούγεται ουτοπικό, αλλά με μεμονωμένες πρωτοβουλίες τουλάχιστον “μπαίνει το νερό στο αυλάκι”, ώστε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Sea Change”, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες, ο Δήμος Σικίνου, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη. Ο Δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος Δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας!

Στη Σαντορίνη δεν έχει ακουστεί προς το παρόν κάποια ανάλογη οργανωμένη και συλλογική πρωτοβουλία, ωστόσο δε λείπει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στο The Wine Bar του ξενοδοχείου Ηλιότοπος, στο Ημεροβίγλι, τα κοκτέιλ και κάθε είδους ποτά που θέλουν το καλαμάκι τους, προσφέρονται από φέτος με μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια.

“Μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία ξαφνιάζει ευχάριστα τους πελάτες, που την αποδέχονται με ενθουσιασμό” μας είπε η κα Ελένη Κωνσταντινίδη του Ηλιότοπου.

Γιατί να καταργήσω το καλαμάκι;
Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί, καθώς:

– Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.

–  Ένα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

– Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.

– Τα πλαστικά καλαμάκια είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές μας

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη