Καθώς οι αρχικές προτάσεις των κομμάτων συζητήθηκαν αναλυτικά σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου, η επιτροπή αναθεώρησης του Sυντάγματος ολοκληρώνει τις εργασίες της στο τέλος Ιανουαρίου συζητώντας τις συμπληρωματικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου αναπτύχθηκε από τον βουλευτή Κυκλάδων, κο Αντώνη Συρίγο, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία, και η πρόταση 57 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αποκτήσει τον επιτακτικό χαρακτήρα συνταγματικής υποχρέωσης η ανάγκη προσαρμογής του διοικητικού μοντέλου στο ιδιαίτερο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων διοίκησης γι’ αυτές και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σ’ αυτές.

Η ανάγκη αυτή η ρύθμιση να αποκτήσει τον επιτακτικό χαρακτήρα της συνταγματικής υποχρέωσης απορρέει από το γεγονός ότι, παρά τις σοβαρές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και τα προηγούμενα, τα ίδια διοικητικά προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης εξακολουθούν να ταλανίζουν αυτές τις περιοχές. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει καλή διοίκηση, εάν η διοίκηση δεν προσαρμοστεί στις ιδιομορφίες των νησιών και των ορεινών περιοχών, θα λειτουργήσει (όπως άλλωστε μέχρι τώρα) ως τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ο βουλευτής ζήτησε την υποστήριξη όλων προκειμένου η πρόταση αυτή να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση και πλειοψηφία στην Ολομέλεια.

Την πρόταση συνυπογράφουν και υποστηρίζουν οι βουλευτές των νησιωτικών περιφερειών, οι οποίοι βιώνουν τα προβλήματα των περιοχών αυτών και των κατοίκων τους με τον πλέον άμεσο τρόπο επιδιώκοντας την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Την πρόταση, όπως κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Δείτε παρακάτω την τοποθέτηση του κ. Αντώνη Συρίγου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here