19.1 C
Santorini
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Σαββατοκύριακο με ψυχόδραμα στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

Και ομιλία για το ψυχόδραμα το απόγευμα της Παρασκευής 15/11 στο Μπελλώνειο

Πρωτοσέλιδα

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, “Δ. Νομικός” και το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, με τη βοήθεια του Relax Life-Σαντορίνη και του Κέντρο Ελληνικού Ψυχοδράματος και Κοινωνιοδράματος, διοργανώνει στις 16-17 Νοεμβρίου 2019 ένα Σαββατοκύριακο ψυχοδράματος.

Στο πλαίσιο αυτό, μία μέρα πριν, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου ώρα 18:30, ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτής και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, Ψυχίατρος κ. Αντώνης Λιοδάκης θα μιλήσει για “Το ψυχόδραμα σήμερα” στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λ.& Ε. Μπελλώνια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το ψυχόδραμα αποτελεί ένα είδος ομαδικής ψυχοθεραπείας η οποία αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Jacob Moreno, με τις ρίζες της να βρίσκονται στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος διερευνά τον ψυχισμό των ατόμων μέσα από τη θεατρική αναπαράσταση διαφόρων γεγονότων που έχουν βιώσει. Παράλληλα ενθαρρύνονται να συνεχίσουν τις πράξεις τους μέσα από τη δραματοποίηση, το παιχνίδι των ρόλων και τη δραματοποιημένη αυτοπαρουσίαση, χρησιμοποιώντας λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο εξερευνώνται και αναδύονται τα συνειδητά και ασυνείδητα προβλήματα του κάθε ανθρώπου.

Η κύρια ιδέα του ψυχοδράματος είναι η χρήση του αυθόρμητου δραματικού παιχνιδιού ως θεραπευτική τεχνική και μέσο προσωπικής ολοκλήρωσης. Το ψυχόδραμα είναι μία πρακτική ομάδων που βάζει τους πρωταγωνιστές επί σκηνής με τις οδηγίες του σκηνοθέτη-θεραπευτή και μπροστά σ’ ένα κοινό.

Οι άξονες στους οποίους βασίζεται το ψυχόδραμα είναι οι εξής: η κάθαρσις (αυθεντική έκφραση συναισθημάτων και συγκινήσεων), ο αυθορμητισμός ως πηγή δημιουργίας και ο ρόλος ως τρόπος έκφρασης και πραγμάτωσης του εγώ.

Στην πρακτική του μορφή ξετυλίγεται σε τρεις φάσεις: Η προθέρμανση της ομάδας, το δραματικό παιχνίδι και οι αντιδράσεις του κοινού. Το ψυχόδραμα είναι ένα μέσον για τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να είναι δικοί τους, να εκφράσουν και να παίξουν αυτόν που στην καθημερινή ζωή είναι απωθημένος, να ανακαλύψουν νέους ρόλους και φόρμες σχέσεων. Στόχος είναι να απελευθερωθεί το άτομο από στερεότυπα συμπεριφορών.

Πολύ συχνά σκεφτόμαστε κάτι, λέμε κάτι άλλο, αισθανόμαστε ένα τρίτο και κάνουμε ένα τέταρτο. Το ψυχόδραμα μας βοηθά να ενσωματώσουμε τις λέξεις μας, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας στις πράξεις μας. Το ψυχόδραμα είναι μία θεραπεία δράσης που απομακρύνει το άτομο από την παθητική στάση της διήγησης, το ενεργοποιεί και το φέρνει μπροστά στις πραγματικές εμπειρίες της ζωής. Γιατί οι πραγματικές εμπειρίες της ζωής είναι αυτές που καλλιεργούν, εκπαιδεύουν και τελικά θεραπεύουν.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής είναι ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι “η ψυχιατρική μπορεί να συνδυάσει καλύτερα κι άλλες επιστήμες του ανθρώπου όπως τη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία και να απαντήσει σε θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης”.

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Νοεμβρίου, 10:00-14:00 & 16:00-20:00, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, στη Βλυχάδα.
Η συμμετοχή είναι ανά 4ωρη συνεδρία, με δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερες για όποιον το επιθυμεί. Κόστος ανά συνεδρία: 40 ευρώ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2286085141, καθημερινά 10:00 – 14:00 ή μέσω email στο info@santoriniartsfactory.gr

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Εκλογές 2023: Οι επιδόσεις των υποψήφιων βουλευτών από τη Σαντορίνη

Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας των υποψήφιων βουλευτών Κυκλάδων, βάζουμε στο μικροσκόπιο τις επιδόσεις που πέτυχαν...