Σε τέσσερις φάσεις η κάλυψη των νησιών με το εμβόλιο

Τέσσερις φάσεις περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τον εφοδιασμό των νησιών με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως έκανε γνωστό κατά την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά, όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες: Ρόδος, Κέρκυρα, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λέσβος, Χίος, Λήμνος, Κως, Κάλυμνος, Ζάκυνθος, Κύθηρα, Κεφαλλονιά, Ικαρία, Σάμος, Λέρος, Λευκάδα και Κάρπαθος. Εκεί ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη, από τις 11 Ιανουαρίου για τους υγειονομικούς και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους, με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων: Σαλαμίνα, Σκόπελος, Θάσος, Μήλος, Πάρος, Μύκονος, Πόρος, Αίγινα, Ανδρός, Σπέτσες, Τήνος, Σκιάθος. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί για τον υπόλοιπο πληθυσμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό 1.000-3.500 κατοίκους. Πρόκειται για τα νησιά: Πάτμος, Ύδρα, Ιθάκη, Αμοργός, Σύμη, Κύθνος, Σκύρος, Σέριφος, Σαμοθράκη, Αστυπάλαια, Αλόννησος, Φούρνοι, Σίφνος, Αντίπαρος, Κέα, Αγκίστρι, Παξοί, Κάσος και Ίος. Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου και θα γίνεται στους μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμού που επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλασσίων, ενώ όπου απαιτείται θα συνδράμουν σκάφη του λιμενικού.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Πρόκειται για τα νησιά: Μεγανήσι, Κάλαμος, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Ερεικούσσα, Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Γαύδος, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλεία, Τήλος, Ψαρά, Θύμαινα, Οινούσσες, Μαθράκι, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Λειψοί, Ανάφη, Καστός, Χάλκη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Αρκοί, Μαράθι, Δοκός, Καστελλόριζο, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι. Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελλόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη