“Ένα στα Πέντε”: Συμμετοχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην καμπάνια ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Υπεγράφη σήμερα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην καμπάνια “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, παρουσία της συντονίστριας της καμπάνιας στην Ελλάδα και Υφυπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Ράπτη, με τη ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής της στη Ρόδο, υπό την ιδιότητα της Υφυπουργού της κυβέρνησης.

Με το Σύμφωνο Συνεργασίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που διαδίδουν τα μηνύματα της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία για την προστασία του παιδιού για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

“Από σήμερα γινόμαστε και εμείς ένα μικρό γρανάζι της πολύ μεγάλης προσπάθειας για την καταπολέμηση αυτού του κοινωνικού φαινομένου, προσφέροντας τις δυνάμεις μας στον ευγενή αγώνα που δίνεται σε ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο υπό τον συντονισμό σας” είπε ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στην κα Ράπτη.

Από την πλευρά της, η κα Ράπτη μίλησε για την πολύτιμη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη συστράτευση στον αγώνα εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης, αναλαμβάνοντας δράσεις και συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή του ενημερωτικού υλικού. Μεταξύ άλλων, επισήμανε επίσης πως εκτιμάται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο “ένα στα πέντε” παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, ενώ στις εννέα από τις δέκα περιπτώσεις κακοποίησης ο δράστης είναι από το κοντινό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια τα παιδιά να έχουν ανάμικτα συναισθήματα και να δυσκολεύονται να σπάσουν τη σιωπή τους. Μόλις 2% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί απευθύνονται τελικά στις αρχές.

Στόχος της καμπάνιας “Ένα στα Πέντε”
Βασική προτεραιότητα της καμπάνιας είναι να παρέχει στα παιδιά, στις οικογένειές τους, στους κηδεμόνες, στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, αναπτύσσεται και ένα εθνικό σχέδιο δράσης με στόχο να επιτευχθεί αναδιάρθρωση των θεσμικών λειτουργιών.

Με την υπογραφή του μνημονίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα αξιοποιήσει το ενημερωτικό υλικό, διανέμοντάς το σε δήμους, σχολεία, κ.α., με στόχο την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ευρύτερη και καλύτερη ενημέρωση των παιδιών.

Στα εργαλεία που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” περιλαμβάνονται:

  • το παιδικό παραμύθι “Η Κίκο και το χέρι”
  • το έντυπο “Ο Κανόνας των Εσωρούχων” με οδηγίες για γονείς
  • το φυλλάδιο “7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας”
  • το παραμύθι για την προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον, «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι”
  • το DVD των τριών ιστοριών κινουμένων σχεδίων “To Μυστικό της Νίκης”, “Η περιπέτεια του Βίκτωρα” και “Η Δύναμη της Βερονίκης”
  • το νέο παραμύθι “Η Δύναμη της Βερονίκης”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη