Συνάντηση Α. Σιγάλα – Χ. Στυλιανίδη για θέματα του ηφαιστείου Σαντορίνης

Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, συνοδευόμενος από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, με την ιδιότητα της ως άμισθης επιστημονικής συμβούλου του Δημάρχου επί θεμάτων της επιστημονικής της ειδικότητας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, καθώς και ο προγραμματισμός και υλοποίηση κοινών ενεργειών και δράσεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Κατ’ αρχάς ο Υπουργός ενημερώθηκε για τους γεωκινδύνους του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης και του Κουλούμπου, καθώς και για τα ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο νησί, με τη στήριξη του Δήμου Θήρας.

Κατανοώντας απόλυτα τη σπουδαιότητα του ζητήματος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θήρας, ο Υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θήρας και των επιστημονικών φορέων στην προσπάθεια υλοποίησης των ερευνητικών και εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που αφορούν στο θέμα της παρακολούθησης του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και της διαχείρισης ενδεχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Συντονισμός και επίσπευση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου-Παρατηρητηρίου στην Έξω Γωνιά στο οποίο θα γίνεται η εκπαίδευση μαθητών / φοιτητών και θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακά όλα τα δεδομένα, από τα όργανα παρακολούθησης των ηφαιστείων στη Σαντορίνη. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα συνδεθεί με το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
  2. Ο Δήμος Θήρας θα χρηματοδοτήσει μέσω του αρμόδιου φορέα τους κρατικούς πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς προκειμένου να συντηρηθούν τα όργανα παρακολούθησης των ηφαιστείων ή και να αγοραστούν νέα.
  3. Να ενταχθεί το ηφαίστειο του Κολούμπου στο Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία ΤΑΛΩΣ για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση / Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.
  4. Να γίνει άσκηση ετοιμότητας στο ηφαίστειο, με την εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο ΤΑΛΩΣ.
  5. Να προγραμματισθεί η διοργάνωση ημερίδας για την ενημέρωση των κατοίκων με συμμετοχή επιστημονικών και λοιπών συναρμόδιων φορέων.
  6. Να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη ΓΕΩΘΗΡΑ ξεναγήσεις των κατοίκων από τους επιστήμονες, στο ηφαίστειο σε ετήσια βάση.

Ικανοποιημένος για την ταύτιση απόψεων και στόχων με τον Υπουργό, ο Δήμαρχος τον προσκάλεσε να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Σαντορίνη, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον κο Στυλιανίδη.

“Η ολιστική προσέγγιση του ζητήματος των ηφαιστείων και ως προς την παρακολούθηση της ηφαιστειακής συμπεριφοράς και ως προς την διαχείριση των ηφαιστειακών κινδύνων, είναι η μόνη ενδεδειγμένη” τόνισε ο Δήμαρχος μετά την συνάντηση του με τον Υπουργό και συμπλήρωσε πως, “για τη Δημοτική Αρχή μόνον επίσημοι κρατικοί φορείς πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη της παρακολούθησης των ηφαιστείων, της αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου και της ενημέρωσης της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της Σαντορίνης”. 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη