13.1 C
Santorini
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Τα ελληνικά ξενοδοχεία πρωταγωνιστές στην ανάκαμψη, με κατάλληλο σχεδιασμό και στοχευμένη στήριξη

Πρωτοσέλιδα

Στην “επόμενη ημέρα” του ελληνικού ξενοδοχείου, μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”, ήταν αφιερωμένη η υβριδική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισήμανε τις ευκαιρίες που δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για πρόοδο στον εμβολιασμό που έχει κρίσιμη σημασία για το φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως “έχουμε χρέος -και είναι το πρωταρχικό χρέος- απέναντι στον εαυτό μας, στους οικείους μας και ευρύτερα στην πατρίδα και στους ξένους φιλοξενούμενούς μας να εμβολιαστούμε. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό. Η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τον τουρισμό. Και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος”.

Ο κος Θεοχάρης πρόσθεσε πως “η προστασία της υγείας με τη συμβολή όλων μας είναι το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί στέρεα το μέλλον του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική: Έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε ότι η ημερίδα πραγματοποιείται στην “καρδιά” μιας απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν, την οποία χαρακτήρισε ως “κινούμενη άμμο”, υπογραμμίζοντας πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%. Το ΞΕΕ, μέσω του ΙΤΕΠ, θα συνεχίσει την καταγραφή των δεδομένων της σεζόν και στο τέλος της, όπως είπε ο κος Βασιλικός, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων που θα αποτυπωθούν αξιόπιστα.

“Η ημερίδα επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να έχουν τα ελληνικά ξενοδοχεία στην ανάκαμψη της χώρας. Ωστόσο, για να φτάσουμε εκεί, καθώς η επανεκκίνηση δεν οδηγεί αυτομάτως και οριζόντια στο επιθυμητό λειτουργικό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί ένας κατάλληλος σχεδιασμός, νέων και στοχευμένων παρεμβάσεων προς στήριξη των ξενοδοχείων, που θα μας επιτρέψει να βγούμε όλοι μαζί στο “ξέφωτο”, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ‘Ελλάδα 2.0’ είναι μια ιστορική ευκαιρία και το ελληνικό ξενοδοχείο, με τη διαχρονική προσφορά του στην οικονομία και στην κοινωνία, πρέπει και μπορεί αποδεδειγμένα να έχει ρόλο οδηγού προς μια πράσινη και έξυπνη Ελλάδα, συνώνυμη της ποιότητας και της αυθεντικότητας”, συμπλήρωσε ο κος Βασιλικός.

Πρωτογενείς μελέτες του ΙΤΕΠ για αειφορία, απασχόληση, ψηφιακή μετάβαση και προσβασιμότητα

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Καθηγητή Γιώργο Πετράκο τέσσερις πρωτογενείς μελέτες, οι οποίες αποτυπώνουν την κατάσταση και την πρόθεση επένδυσης των ελληνικών ξενοδοχείων στους τομείς της αειφορίας και της βιωσιμότητας, της απασχόλησης και της διά βίου μάθησης, της ψηφιακής μετάβασης και της προσβασιμότητας.

Τα ευρήματα των ερευνών αυτών τροφοδότησαν ισάριθμα θεματικά πάνελ, στα οποία συζητήθηκε το πώς ο ξενοδοχειακός κλάδος θα αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” για να δημιουργήσει νέες υπεραξίες τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα με θέμα “Απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι μία νέα θέση εργασίας απασχολείται για κάθε 2,5 δωμάτια ξενοδοχείου. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που απασχολήθηκε το 2020 όταν λειτούργησε το 60% των ξενοδοχείων, αυτό ανήλθε σε 107.259 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι ενεργοί ήταν 78.534 και σε αναστολή οι 28.736.

Σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός δεν αποτελεί ιδιαίτερα επιθυμητό τομέα απασχόλησης σύμφωνα με την έρευνα. Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρθρωση και τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού κλάδου. Η κατηγορία, το μέγεθος, αλλά και ο τύπος του ξενοδοχείου, προσδιορίζουν, όχι μόνο τον αριθμό των εργαζομένων, αλλά και το μορφωτικό τους επίπεδο. Τέλος, η απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο εξακολουθεί να έχει χαμηλή κοινωνική αποδοχή, καθώς δεν έχει ξεπεραστεί το σύνδρομο “γκαρσόνια της Ευρώπης”.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα για την αειφορία, τονίζεται ότι το 85% των Ελλήνων ξενοδόχων είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε τουλάχιστον μία δράση σχετική με την αειφορία, αν υπάρξουν κατάλληλα και ελκυστικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Για την έρευνα της προσβασιμότητας, καταγράφηκε ότι από τα 4.644 ξενοδοχεία που διαθέτουν πισίνα, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αναβατόρια για άτομα με κινητικά προβλήματα 3.573 ξενοδοχεία, δηλαδή ποσοστό 76,9%. Από τα 1.951 ξενοδοχεία που διαθέτουν παραλία, επιθυμούν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στην παραλία, 1.536, ήτοι ποσοστό 78,7%.

Τέλος, η έρευνα που ήταν επικεντρωμένη στην τεχνολογία, μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι το 92% (9.158 ξενοδοχεία) διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ενώ πάνω από τα 3/4 των ξενοδοχείων έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Εκσυγχρονισμός του συστήματος χορήγησης ταινιών ελέγχου οίνων ΠΟΠ

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας αξιοποιεί ο τομέας του κρασιού ανοίγοντας νέους δρόμους στη ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε...