Τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή

Με την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις και αφού η Κυβέρνηση έλαβε χθες (22/7) ψήφο εμπιστοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σήμερα -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  1. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Αυτό περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό. Θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 24/7, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Πέμπτη 25/7 και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8/8.
  2. Το δεύτερο θα είναι το νομοσχέδιο με τις πρώτες άμεσες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Αυτό θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 26/7 και θα ψηφιστεί μέχρι τις 30/7 ή το αργότερο μέχρι την 1/8.
  3. Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό και περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων Υπουργείων για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, την οργάνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις Υπουργείων, με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου. Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29/7, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη 30/7 και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8/8.

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μειώσεων ανάλογων με αυτές που είχε εξαγγείλει η ίδια ως κυβέρνηση. Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως π.χ. για ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 17,5% ο κος Πέτσας έκανε σαφές ότι “οι μειώσεις για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερες”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κος Πέτσας ξεκαθάρισε επίσης πως δε θα μειωθεί το αφορολόγητο ούτε θα κοπεί κάποιο κοινωνικό επίδομα. Ως προς το αφορολόγητο, “αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μία νέα φορολογική κλίμακα, που θα ξεκινάει από το 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και θα συνεχίζει η κλίμακα πολύ χαμηλότερη από αυτή που είναι μέχρι και σήμερα” ανέφερε. Ως προς τα κοινωνικά επιδόματα ο κος Πέτσας απαρίθμησε μια σειρά επιδομάτων των οποίων η πληρωμή θα γίνει κανονικά το διήμερο 26-27/7.

[adning id="140783"]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη