“Θεϊκοί Διάλογοι” μεταξύ Πικάσο και αρχαιότητας για λίγες ακόμα μέρες στην Αθήνα

Για λίγες ακόμα ημέρες, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, θα είναι επισκέψιμη η έκθεση “Πικάσο και Αρχαιότητα – Γραμμή και πηλός” που φιλοξενεί από τον Ιούνιο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα.

Η έκθεση, που έχει ξεπεράσει τους 25.000 επισκέπτες, οργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς “Θεϊκοί Διάλογοι” του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών, χάρη στον ζωντανό και πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα σε 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, τα οποία “συνομιλούν” θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη “Θεϊκό Διάλογο” μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.

Τα πικασικά έργα-σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του Πικάσο, από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960, προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού, όπως η FABA – Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, το Musée Νational Picasso-Paris, το Musée Picasso Antibes, το Museo Picasso Μálaga, το Museum Berggruen στο Βερολίνο, καθώς και ιδιωτικές συλλογές.

Τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαίας Αγοράς, Αγίου Νικολάου, Δήλου, Ερέτριας, Ηρακλείου, Θηβών, Μαραθώνα, Πάρου, Πατρών, Χανίων, Χώρας Μεσσηνίας, το Κυπριακό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Πρόκειται για γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους (περ. 3200 π.Χ. το παλαιότερο) έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (μέσα 3ου αι. μ.Χ. το νεότερο).

Μεταξύ των “ζευγών” της έκθεσης ξεχωρίζουν: ο Κένταυρος από λευκό πηλό, διαμορφωμένος στο χέρι, εγχάρακτη και γραπτή με επίχρισμα διακόσμηση, που δημιούργησε ο Πικάσο στην Vallauris στις 3 Ιανουαρίου 1953, σε διάλογο με τον Κένταυρο της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου του 6ου αιώνα π.Χ. και το μοναδικό Ειδώλιο Κενταύρου της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου στο Λευκαντί της Εύβοιας που χρονολογείται στα τέλη 10ου αι. π.Χ.

Επίσης ο διάλογος ανάμεσα στο έργο Τυφλός Μινώταυρος οδηγούμενος από μικρό κορίτσι μπροστά στη θάλασσα που δημιούργησε ο Πικάσο στην Boisgeloup στις 22 Σεπτεμβρίου 1934 και στον φόνο του Μινώταυρου από τον Θησέα πάνω στον ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα της Ύστερης Κλασικής περιόδου (340 – 330 π.Χ.) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπως και ο Κορμός αγάλματος Μινώταυρου, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου της πρώιμης κλασικής περιόδου.

Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης – Olivier Berggruen

Πληροφορίες:
Η έκθεση είναι επισκέψιμη μέχρι τις 20/10,  Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00, Τέταρτη, Σάββατο: 10:00-17:00, Κυριακή: 11:00-17:00, Τρίτη: Κλειστά.

Ξεναγήσεις: Τετάρτη 12:30 (αγγλικά) – Πέμπτη 18:30 (ελληνικά) – Σάββατο 14:30 (ελληνικά) – Κυριακή 12:30 & 14:30 (ελληνικά). Διανομή δελτίων προτεραιότητας 1 ώρα πριν την έναρξη της ξενάγησης

Είσοδος: 7 € | Μειωμένο εισιτήριο: 3,5 €

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1, Αθήνα

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη